c S

Za male vlagatelje se izteka čas za nakup delnic NLB

07.11.2018 07:40 Ljubljana, 07. novembra (STA) - Mali vlagatelji imajo čas za vpis delnic NLB še danes do 13. ure. NLB je za to opremila 10 poslovalnic po državi. V četrtek bodo interes za nakup delnic lahko izrazili še institucionalni vlagatelji, v petek pa bo predvidoma znana končna cena za delnico, ki bo nekje med 51,50 in 66 evrov.

Prodaja delnic NLB se je po metodi prve prodaje delnic (IPO) začela z objavo prospekta 26. oktobra. Mali vlagatelji so delnice lahko začeli vpisovati 29. oktobra, čas za to se bo iztekel danes. V četrtek do 12. ure bodo vpise v knjigo naročil lahko oddali institucionalni vlagatelji.

Država, ki prodaja najmanj 50 odstotkov plus eno delnico in največ 75 odstotkov minus eno delnico, bo malim vlagateljem ponudila 10 odstotkov delnic, preostanek pa institucionalnim vlagateljem. Prodajalec bo na koncu delnice prerazporedil iz ene v drugo tranšo, odvisno od količine vpisov v posamezni tranši.

Mali vlagatelji - fizične ali pravne osebe, ki niso dobro poučeni investitorji - morajo kupiti najmanj 10 delnic, vpisati in vplačati pa jih morajo po ceni 66 evrov. Ko bo znano, kolikšna bo končna cena za delnico in koliko delnic bo posameznik lahko kupil, jim bo NLB morebitno razliko vrnila.