c S

Ob mesecu preprečevanja odvisnosti letos posebna pozornost mladostnikom

06.11.2018 15:46 Ljubljana/Radenci, 06. novembra (STA) - V novembru, mesecu preprečevanja zasvojenosti na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) še posebej opozarjajo na pomen sodelovanja pri preprečevanju uporabe drog med mladostniki. Ugotavljajo namreč, da je uporaba tobaka, alkohola in konoplje med mladostniki razširjena, znaten delež mladostnikov pa uporablja več kot eno od teh snovi.

Na NJIZ opozarjajo, da je uporaba tobaka, alkohola in konoplje med mladostniki javnozdravstveni in družbeni problem. Po mnogih kazalnikih se namreč uvrščamo nad mednarodno povprečje.

Uporaba psihoaktivnih snovi v mladostništvu je po pojasnilih NIJZ povezana s številnimi kratkoročnimi in dolgoročnimi neugodnimi zdravstvenimi, socialno-ekonomskimi, psihosocialnimi, kognitivnimi in izobraževalnimi posledicami, višjo verjetnostjo drugih tveganih vedenj, škodljivo rabo psihoaktivnih snovi in zasvojenostjo.

Zato so NIJZ, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ob mesecu preprečevanja zasvojenosti danes v Radencih pripravili konferenco Skupaj zmoremo več - prepoznajmo zasvojenost. Ravno za pomursko regijo kazalniki zdravstvenega stanja namreč kažejo, da je tako kakovost življenja kot tudi raven zdravja še vedno slabša kot v večini drugih regij v Sloveniji.

Problematika prepovedanih drog v tej regiji predstavlja pomemben javnozdravstveni problem. Poleg tega je v tej regiji na voljo veliko manj preventivnih programov in aktivnosti na področju krepitve pozitivnega duševnega zdravja in preprečevanja zasvojenosti, prav tako skorajda ni nevladnih organizacij, ki bi delovale na področju prepovedanih drog, so še opozorili na konferenci.

Zadnji podatki NIJZ kažejo, da 15 odstotkov 15-letnikov v Sloveniji pogosto oziroma bolj tvegano uporablja in souporablja tobak, alkohol in konopljo, pri teh mladostnikih pa so ugotovili tudi druga zdravju škodljiva vedenja. Vsak deseti namreč pogosto oziroma bolj tvegano uporablja vsaj dve od treh omenjenih psihoaktivnih snovi, vsak dvajseti pa vse tri. Pri 15-letnikih, ki bolj tvegano (so)uporabljajo tobak, alkohol in konopljo, obstaja tudi večja verjetnost tudi za druga zdravju škodljiva vedenja, na primer zgodnji spolni odnos, vsakodnevno pitje energijskih pijač in neredno zajtrkovanje.

Glede na razsežnost problematike na NIJZ zato pozivajo k ustreznim ukrepom. Kot so pojasnili, je treba krepiti zdrav življenjski slog mladostnikov ter izvajati učinkovite programe preprečevanja uporabe tobaka, alkohola, konoplje in drugih psihoaktivnih snovi.