c S

AIK banki zelena luč za prevzem Gorenjske banke

06.11.2018 14:48 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Banka Slovenije je srbski AIK banki izdala dovoljenje za povečanje deleža v Gorenjski banki nad 50 odstotkov. S tem je banki AIK, ki je 32,9-odstotna lastnica Gorenjske banke, odprta pot za prevzem te banke oz. za to, da od družbe Sava kupi še 37,6 odstotka Gorenjske banke.

AIK banka, ki jo prek MK Grupe obvladuje srbski poslovnež Miodrag Kostić, je imela dovoljenje Banke Slovenije za do tretjinski delež v Gorenjski banki, 29. oktobra pa je od nje pridobila dovoljenje, da lahko ta delež poveča nad 50 odstotkov, je razvidno iz spletne strani Banke Slovenije.

Srbska banka že ima dovoljenje srbske centralne banke za prevzem banke v tujini, prevzem sta odobrila tudi slovenski in srbski varuh konkurence.

Delničarji Save so prodajo 37,6 odstotka delnic Gorenjske banke banki AIK odobrili konec junija, AIK pa je 43 milijonov evrov kupnine do junija prihodnje leto deponirala na fiduciarnem računu pri KDD. AIK mora sedaj izpeljati postopke za prevzem.

Te je z namero za prevzem Gorenjske banke decembra lani že začela, a jih je nato prekinila, ker ni pravočasno uspela pridobiti vseh dovoljenj, s tem pa se je zapletel tudi njen nakup Savinega deleža v Gorenjski banki. A Sava, ki ji je po tem, ko se je znašla v prisilni poravnavi, prodajo banke naložila Banka Slovenije, se je nato vendarle odločila za kupca izbrati AIK.

Gorenjska banka, po bilančni vsoti sedma največja banka v državi, je v prvem letošnjem polletju ustvarila 11,38 milijona evrov čistega dobička, kar je 3,2-krat toliko kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz rednega poslovanja se je povečal za skoraj 200 odstotkov na 13,80 milijona evrov.

Kot je pred časom povedal Kostić, sta banki po bilančni vsoti primerljivi. AIK banka želi poleg srbskega trga delovati tudi v Sloveniji, najverjetneje bosta sledili še Črna gora in Hrvaška. "Nato bomo skušali digitalizirati poslovanje s prebivalstvom in tako ustvariti prednost pred drugimi bankami, ki pri prehodu v digitalizacijo ne bodo tako hitre," je takrat napovedal Kostić.