c S

Kurz v Prištini kritičen do načrtov Kosova za vzpostavitev lastne vojske

06.11.2018 14:32 Priština, 06. novembra (STA) - Avstrijski kancler Sebastian Kurz, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, je bil danes ob obisku v Prištini kritičen do načrtov za vzpostavitev kosovske vojske. Kot je dejal po pogovorih s kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem in premierjem Ramushem Haradinajem, je treba v regiji poskrbeti za več stabilnosti, ne pa ustvarjati nestabilnosti.

V Srbiji, ki jo je avstrijski kancler obiskal v ponedeljek, so načrti Kosova, da bi enoto za zaščito pred naravnimi nesrečami preoblikovali v redno vojsko, sprožili burne odzive.

Glede liberalizacije vizumskega režima za Kosovo je avstrijski kancler posvaril pred velikimi pričakovanji, zlasti kar zadeva hitrost. Kot je poudaril, je treba prednost dati napredku glede zagotavljanja pravne države ter dialogu med Beogradom in Prištino, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kosovo si prizadeva za čim prejšnjo liberalizacijo vizumskega režima, ki ji je Evropski parlament dal zeleno luč letos poleti. Zdaj morajo o tem odločati še države članice unije.

Avstrijski kancler je Kosovu prinesel tudi vzpodbudne novice. Napovedal je, da bo Avstrija podprla sprejetje Kosova v mednarodno organizacijo kriminalistične policije Interpol. Organizacija bo o članstvu Kosova odločala na generalni skupščini, ki bo od 18. do 21. novembra v Dubaju.

Kurz je tudi znova pozval Kosovo in Srbijo k nadaljevanju dialoga za normalizacijo odnosov. "Brez dogovora ne bo sožitja v regiji niti prihodnosti v EU," je poudaril. Tako kot v ponedeljek v Beogradu je Kurz tudi danes v Prištini dejal, da Avstrija podpira vsakršno rešitev, o kateri bi se dogovorili državi, tudi če bi ta vključevala spremembo meje ali zamenjavo ozemlja. Ob tem je izrazil prepričanje, da bi dogovor podprla tudi večina članic EU.

Thaci je izrazil upanje, da bo obisk avstrijskega kanclerja dal nov zagon dialogu s Srbijo. Izpostavil je tudi voljo Kosova za nadaljevanje dialoga s Srbijo.