c S

Hrvaška vlada za razliko od predsednice podpira dogovor ZN o migracijah

06.11.2018 11:40 Zagreb/Dubrovnik, 06. novembra (STA) - Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je danes v Dubrovniku izjavila, da dogovor ZN o varnih in urejenih migracijah za hrvaško vlado v nobenem delu ni sporen. Dodala je, da ni jasno, kaj je v dokumentu nesprejemljivo za hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarovićeva je v ponedeljek potrdila, da se ne bo udeležila meddržavne konference o dogovoru ZN o migracijah, ki bo 10. in 11. decembra potekala v Marakešu. Na konferenco je ne bo, čeprav je že avgusta generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu potrdila svojo udeležbo v Maroku.

Obenem je ostro kritizirala hrvaško zunanje ministrstvo, ker dogovora ni pojasnilo hrvaški javnosti, kar je, tako Grabar-Kitarovićeva, spodbudilo ideološke razprave na Hrvaškem.

Ministrica Pejčinović Burićeva je pred današnjim začetkom mednarodne parlamentarne konference v okviru Sveta Evrope, ki poteka v Dubrovniku, dejala, da obžaluje "nervozo s Pantovčaka".

Dejala je, da od predsednice države niso slišali, kateri elementi dogovora ZN so sporni, in podarila, da gre za prvi globalni dokument s priporočili, s katerimi poskušajo urediti vprašanje legalnih migracij.

Pejčinović Burićeva je danes novinarjem dejala, da se Hrvaška ne more primerjati z državami, ki so se od dogovora umaknile, ali pa z državami, ki imajo pomisleke, saj ima vsaka država za umik specifične razloge.

Vodja hrvaške diplomacije je tudi izpostavila, da v Marakešu ne bo nihče ničesar podpisoval. Poudarila je, da dokument ni pravno zavezujoč ter da ima vsaka država suvereno pravico, da samostojno izbere ukrepe, ki ji ustrezajo glede migracij.

Potrdila je, da medresorska skupina hrvaške vlade pripravlja sklepe o dogovoru ZN, ki jih bodo kmalu predstavili na vladi. Večkrat je dejala, da na vladi ne vidijo nič spornega v dokumentu, ki bo sprejet s aklamacijo.

Pozivi k umiku Hrvaške iz dogovora so se pojavili na hrvaški skrajni desnici, ki med drugim meni, da bo sprejetje dogovora na stežaj odprlo vrata nenadzorovanemu valu migrantov, ter da se bo država odpovedala suverenosti na področju reševanja migracijskih vprašanj. Na Hrvaškem ocenjujejo, da je Grabar-Kitarovićeva spremenila mnenje o dogovoru, da bi potrdila naklonjenost volivcem desnice.

Marakeška deklaracija je bila sprejeta ob zaključku pete konference rabatskega procesa maja letos v Marakešu ter se uvršča v niz prizadevanj EU za boljše upravljanje migracijskih tokov iz zahodne, severne in srednje Afrike v EU. Dogovor ZN o migracijah je večina članic ZN po več kot letu dni pogajanj podprla 14. julija.