c S

Kitajsko sodišče zaščitilo intelektualno lastnino Lega

06.11.2018 11:03 Koebenhavn, 06. novembra (STA) - Dansko podjetje Lego je zmagalo v primeru pred kitajskim sodiščem v mestu Guangzhou. Sodišče je štirim domačim podjetjem prepovedalo izdelavo in prodajo kopij nekaterih Legovih proizvodov, plačati morajo tudi 4,5 milijona juanov (570.000 evrov) kazni, sporočilo Lega povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Sodišče je ugotovilo, da so kitajska podjetja na nedovoljen način kopirala 18 Lego setov in več figuric, so pojasnili v Legu.

"Pozdravljamo odločitev sodišč. Verjamemo, da so tovrstne odločitve utemeljene v dejstvih in zakonodaji in jasno izkazujejo nadaljnja prizadevanja kitajskih oblasti za zaščito pravic intelektualne lastnine," je dejal glavni izvršni direktor Lega Niels B Christiansen.

Dansko družinsko podjetje Lego je poznano predvsem po legendarnih plastičnih kockah. Na Kitajskem je podjetje lani že zmagalo v dveh drugih primerih, ko so oblasti prav tako prepovedale kitajskim podjetjem kopiranje Legovih izdelkov, embalaže in logotipa.

Zaščita pravic intelektualne lastnine je ena od osrednjih zahtev ameriškega predsednika Donalda Trumpa v trgovinski vojni s Kitajsko.