c S

Za razbijača kipov v koprski stolnici obvezno psihiatrično zdravljenje na prostosti

06.11.2018 07:32 Koper, 06. novembra (STA) - Koprsko okrožno sodišče je 43-letniku, ki je 23. novembra lani s kladivom poškodoval dva kipa v stolni cerkvi v Kopru, izreklo ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja na prostosti. Obdolženi naj bi v cerkvi povzročil najmanj 100.000 evrov škode, v knjižnici sto, v zdravstvenem domu pa še 50 evrov škode, so zapisali v Primorskih novicah.

Tožilstvo mu je v predlogu sicer očitalo dve kaznivi dejanji, poškodovanje ali uničenje stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote, in poškodovanje tuje stvari. Obdolženi naj bi namreč, poleg poškodovanja kipov v stolnici in kamere v koprski osrednji knjižnici, nekaj dni pred tem v zdravstvenem domu poškodoval štiri obvestilne table.

Na podlagi ugotovitev izvedenke, da je moški kazniva dejanja storil neprišteven, je tožilstvo za 43-letnika predlagalo ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja na prostosti, ki naj bi trajal dve leti.

Obdolženi je sodniku potrdil, da razume, kaj mu očita tožilstvo. Odločil se je, da se ne bo zagovarjal, kasneje pa je dodal, da ne bo odgovarjal na vprašanja sodnika, so še navedli v Primorskih novicah.