c S

Nussdorferjeva in Fakin tudi o dostopu do zdravstvenih storitev

06.11.2018 07:30 Ljubljana, 05. novembra (STA) - Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je danes ministra za zdravje Sama Fakina opozorila na nekatere težave, s katerimi se srečujejo državljani v zdravstvenem sistemu. Pogosto se zaradi čakalnih vrst namreč zatakne že pri dostopu do zdravstvenih storitev. Opozorila je tudi na uresničevanje pravice otrok do najvišje ravni zdravja.

Ob tem je Nussdorferjeva spomnila na še vedno nerešeno področje otroške srčne kirurgije. Fakin je pojasnil, da so na ministrstvu v postopku usklajevanja med Nacionalnim inštitutom za otroške srčne bolezni (NIOSB) in Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana. Minister dolgoročno rešitev sicer vidi v centru, ki bi deloval v okviru UKC kot posebni oddelek.

"Vendar bo tudi ta poseben oddelek imel iste težave, kot jih ima danes, se pravi majhno število bolnikov in s tem manjšo kritično maso posebej za to usposobljenih zdravnikov," je minister še pojasnil svoje pomisleke. Tudi zato na ministrstvu razmišljajo o povezavah s sosednjimi državami. Fakin je po njegovih besedah že govoril s predstavnikoma Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, kjer so izrazili namero, da bi njihove bolnike s srčnimi boleznimi zdravili v Sloveniji, če bo ustanovljen referenčni center z mednarodnimi standardi. Fakin se tudi pogovarja z nekaterimi specialisti, ki so odšli v tujino in upa, da bodo dosegli soglasje o pogojih glede njihovih vrnitev v Slovenijo.

Varuhinja in Fakin sta na današnjem srečanju govorila tudi o pripravi zdravstvene zakonodaje. Predlogi te so "praktično pripravljeni" za javno razpravo, je dejal Fakin in napovedal, da je na ministrstvu pred tem ne bodo bistveno spreminjali. Pričakujejo pa zahtevno in dolgotrajno usklajevanje med različnimi skupinami, po njegovih besedah bo problematično tudi iskanje stabilnih virov financiranja zdravstvenega zavarovanja.

Ob tem je poudaril, da se na ministrstvu trenutno prioritetno ukvarjajo predvsem z izgubami zdravstvenih zavodov. "Najprej moramo narediti vse, da bomo finančno stabilizirali zdravstveni sistem, da se ne bodo stroški po nepotrebnem povečevali in da se posvetimo skrajševanju čakalnih dob," je dejal. Na otežen dostop do zdravstvenih storitev, predvsem prebivalcev z nizkimi dohodki, ki si marsikatere storitve ne morejo privoščiti, ga je sicer opozorila tudi Nussdorferjeva.

Pravilnik o poklicnih boleznih je po Fakinovih navedbah pripravljen. Na ministrstvu jih čaka še pogovor z delodajalci, ki imajo nekaj pomislekov glede odškodninskih zahtevkov. Fakin upa, da usklajevanje z delodajalci ne bo trajalo dlje kot do konca leta. Prav tako je napovedal enotno ureditev plačevanja prisotnosti spremljevalcev pri porodu, saj so nekateri očetje varuhinjo opozorili, da se cena te storitve po slovenskih bolnišnicah razlikuje. S podrobnimi navodili ministrstva o enotnem pristopu bodo poskušali rešiti tudi različno obravnavo pri bolnišničnih okužbah, do katere po besedah Nussdorferjeve prihaja zlasti v domovih za starejše občane.

Nussdorferjeva je na novinarski konferenci po srečanju še spomnila, da je varuh že več let opozarjal na neprimerno hospitalizacijo otrok, ki imajo težave v duševnem zdravju in so nameščeni v bolnišnicah skupaj z odraslimi. "Otroci nimajo kaj iskati na oddelkih za odrasle," je opomnila ministra in poudarila, da so prostori oddelka za pedopsihiatrijo že popolnoma opremljeni in čakajo na prve bolnike. Fakin še ni imel konkretnih odgovorov, kdaj bi se to lahko zgodilo, a je po njegovi oceni težava najbrž v pomanjkanju kadrov.

Nussdorferjeva je še pohvalila ministra, ki se je danes cepil proti gripi. Po njeni oceni zdravstveni delavci s tem dajejo dober zgled. "Zdravstveni delavci so namreč prvi, pri katerih ljudje zgubijo ali pridobijo zaupanje v cepiva," je poudarila.