c S

Stavka delavcev v pravosodju ne moti dela pravosodnih institucij

06.11.2018 07:31 Ljubljana, 05. novembra (STA) - Stavka sindikata delavcev v pravosodju, ki se je začela danes, bistveno ne vpliva na delo pravosodnih institucij, saj so omejitve pri stavki v pravosodju velike. Na stavko se je odzvala tudi ministrica za pravosodje Andreja Katič, ki ne pričakuje večjih zapletov, a bo po njenih besedah bo treba čim prej najti ustrezne rešitve.

"Problematiko uniformiranih poklicev dobro poznam," je ob robu današnje 100-letnice Centralne pravosodne knjižnice na Vrhovnem sodišču dejala Katičeva, ki se je s tem ukvarjala že v prejšnjem mandatu kot ministrica za obrambo. Po njenih informacijah je delo danes potekalo nemoteno, saj imajo delavci v pravosodju omejene možnosti stavke.

Kot so za STA pojasnili na Vrhovnem sodišču, velike stavkovne omejitve določa zakon o sodiščih, ki določa, da je v času stavke sodno osebje dolžno opravljati delo v razpisanih narokih, glavnih obravnavah oziroma javnih sejah ter poskrbeti za izdajo in odpravo vseh odločb v zakonitem roku. V postopkih, za katere je z zakonom določeno, da so hitri, oziroma v zadevah, ki so po zakonu oziroma naravi stvari nujne, je osebje dolžno poslovati tudi v času stavke.

Katičeva je dejala, da zaradi stavke ne pričakujejo večjih zapletov. Stavka sicer tudi ne vpliva na delo državnega odvetništva, zato to poteka nemoteno, so v odvetništvu pojasnili za STA.

Bo pa po besedah Katičeve treba čim prej sesti za mizo in najti ustrezne rešitve, da tisti, ki opravljajo posebna dela, tudi dobijo ustrezno plačilo za svoje delo.

Predstavniki sindikata delavcev v pravosodju, ki zastopa zaposlene na sodiščih in v zaporih, so se danes udeležili ločenih pogajanj vladne pogajalske skupine s sindikati javnega sektorja. Njihov predstavnik Tomaž Virnik je dejal, da pričakujejo, da se bo vlada začela z njimi pogovarjati, saj doslej niso bili vabljeni na nobeno pogajalsko skupino.

Virnik je ob začetku stavke pojasnil, da bodo stavkali tako, da bodo delali bolj natančno in počasneje. Zahtevajo takojšnjo odpravo plačnih anomalij, ustrezno ovrednotenje dela, povečanje kadrovskega načrta in začetek odpravljanja še preostalih varčevalnih ukrepov.

Poleg tega je njihova zahteva ustrezno ovrednotenje dela delovodje in tajnice funkcionarja ter odprtje novega delovnega mesta za najzahtevnejša delovna mesta strokovnih pravnikov z opravljenim pravniškim državnim izpitom.

Ne izključujejo pa niti zaostritve stavke, če do konca novembra dogovor z vlado glede stavkovnih zahtev ne bo dosežen. Kot možno zaostritev stavke navajajo udeležbo na shodu, ki bo predvidoma 5. decembra.