c S

Trump pred volitvami z napadom na anketo CNN in "nezakonite" volivce

06.11.2018 07:30 Washington, 05. novembra (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je dan pred vmesnimi volitvami napadel televizijo CNN, da prodaja lažne ankete, in nakazal, da bo morebitni poraz republikancev v boju za kongresno večino skušal naprtiti tako imenovanim nezakonitim volivcem. Nekaj podobnega je skušal že po volitvah 2016.

Trump je na predsedniških volitvah leta 2016 dobil skoraj tri milijone manj glasov volivcev kot demokratka Hillary Clinton, vendar je zmagal zaradi elektorskega volilnega sistema, kjer seštevek točk zaradi zmag v posameznih zveznih državah šteje več kot skupno število volivcev.

Trumpa je to motilo in je trdil, da je Clintonova dobila več milijonov glasov od nezakonitih priseljencev ter ustanovil posebno preiskovalno komisijo. Ta je čez nekaj mesecev neslavno propadla, saj ni mogla potrditi predsednikove izmišljotine, Trump pa ji ni mogel dovoliti objave dejstva, da prevare, ki jo je razglašal, ni bilo.

Trump je zjutraj napadel zadnjo anketo televizije CNN, ki trdi, da imajo demokrati pred torkovimi volitvami v boju za kongres 55-odstotno podporo volivcev, republikanci pa 42-odstotno. Druge ankete prav tako kažejo na prednost demokratov, vendar bolj tesno, Rasmussenova anketa pa celo kaže na odstotek prednosti republikancev.

Po tednih sprožanja preplaha zaradi migrantske karavane na poti preko Mehike proti ZDA je Trump v tvitu opozoril volivce, naj gredo volit republikance zaradi trdne ekonomije.

Sporočil pa je tudi, da so bile policije obveščene, naj pazijo na "nezakonito glasovanje", do katerega lahko pride v torek. Ali pa že med predčasnimi volitvami. "Vsak, ki ga bodo ujeli, bo izpostavljen maksimalnim kaznim v skladu z zakonom. Hvala!" je opozoril Trump.

Nezakonitih volivcev v ZDA praktično ni, saj se je za volitve potrebno registrirati in tedaj se preveri ali volilna pravica obstaja ali ne. Na podlagi registracij se naredi volilni seznam in delavci na voliščih hitro ugotovijo, ali se skuša na isto ime voliti večkrat.