c S

Američani danes na vmesne volitve

06.11.2018 07:43 Washington, 06. novembra (STA) - V ZDA bodo danes vmesne volitve sredi predsedniškega mandata. Največje je zanimanje za volitve v zvezni kongres, katerega sestava bo zaznamovala drugo polovico mandata predsednika Donalda Trumpa. Demokratom, ki tokratne volitve razglašajo za najpomembnejše v sodobni ameriški zgodovini, se obeta prevzem večine v predstavniškem domu.

Zvezna oblast v Washingtonu je trenutno povsem v rokah republikanske stranke. Ta ima predsednika, večino v senatu in predstavniškem domu ter večino devetčlanskega vrhovnega sodišča. Republikanci prevladujejo tudi na položajih guvernerjev zveznih držav in obvladujejo večino državnih kongresov.

Američani bodo danes odločali o vseh 435 sedežih v predstavniškem domu, kjer imajo poslanci dveletne mandate. Volili bodo tudi 33 od skupaj 100 senatorjev, ki imajo sicer šestletni mandat.

Predvolilne ankete kažejo, da imajo demokrati slabe možnosti za prevzem večine v senatu, a zelo dobre za prevzem večine v predstavniškem domu. Tam večinska stranka prevzame vse odbore in predsednik predstavniškega doma iz večinske stranke odloča, o čem bodo glasovali, opozicija pa v nasprotju s senatom nima možnosti blokade.

Volivci bodo danes odločali tudi o 36 guvernerjih in članih kongresov zveznih držav. Volili bodo župane in druge državne ter lokalne uradnike, ponekod sodnike, na glasovnicah v 34 zveznih državah je še 157 referendumskih pobud. A z redkimi izjemami bodo kongresne volitve zasenčile vse.

Od izida kongresnih volitev bo odvisno, kako bo predsednik Donald Trump vodil državo do leta 2020, ko namerava znova kandidirati na predsedniških volitvah.

Glede na predčasno glasovanje za tokratne vmesne volitve vlada veliko zanimanje. Doslej je glas oddalo že več kot 34 milijonov Američanov, kar je precej več kot pred vmesnimi volitvami leta 2014.