c S

Za guvernerja Banke Slovenije tudi tokrat pet kandidatov

05.11.2018 13:58 Ljubljana, 05. novembra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je v vnovičnem izboru za novega guvernerja Banke Slovenije in v roku, ki se je iztekel 2. novembra, prejel pet predlogov kandidatur. Kandidati za guvernerja so Jože Damijan, Eva Lorenčič, Igor Masten, Tomaž Toplak in Boštjan Vasle, so danes sporočili iz urada predsednika države.

Predsednik Pahor bo s prijavljenimi kandidaturami seznanil vodje poslanskih skupin to sredo in četrtek, ko se bo nadaljevalo posvetovanje o izbiri ene od dveh kandidatk za mesto sodnika ustavnega sodišča. O izbiri kandidata za položaj guvernerja pa se bo Pahor z vodji poslanskih skupin posvetoval sredi novembra, so še navedli.

Pahor je vnovičen poziv objavil po tem, ko je DZ njegov prvi predlog, da bi za guvernerja imenoval viceguvernerja Primoža Dolenca, ki začasno vodi Banko Slovenije, zavrnil. Tudi v prvem izbornem krogu je kandidature oddalo pet kandidatov, a nihče od njih, niti od tistih, ki se na poziv niso prijavili, ni užival zadostne podpre v DZ, to je 46 poslanskih glasov.

Že pred objavo imen sta se v medijih kot možna kandidata omenjala ekonomista Damijan in Masten, ki naj bi uživala podporo nekaterih strank. Nova imena so Vasle, ki je v. d. direktorja Urada za makroekonomske analize in razvoj, Lorenčičeva, ki je zaposlena v Evropski centralni banki, in Toplak, nekdanji predsednik uprave Kapitalske družbe.