c S

Na vmesnih volitvah v ZDA rekordno število kandidatk

05.11.2018 07:28 New York, 05. novembra (STA) - Na torkovih vmesnih volitvah v ZDA za različne zvezne, državne in lokalne položaje kandidira rekordno število žensk. Četudi bi na volitvah uspelo vsem kandidatkam, pa bi bile ženske še vedno izrazito slabo zastopane na ameriških voljenih položajih.

Nazadnje so v ZDA imeli tako imenovano leto žensk leta 1992, ko se je uspelo v zvezni senat prebiti štirim, v zvezni predstavniški dom pa 24 novinkam. Ameriški zgodovinarji opozarjajo, da je število kandidatk leta 1992 med drugim naraslo zaradi prepirljivega potrjevanja republikanskega vrhovnega sodnika Clarenca Thomasa, ki ga je Anita Hill obtožila spolnega nadlegovanja.

Letos naj bi bila rekordna rast števila kandidatk med drugim posledica afere ob potrjevanju vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha, ki je bil prav tako obtožen spolnega nadlegovanja oziroma napada. Po drugi strani pa naj bi se več žensk za kandidaturo odločilo zaradi predsednika ZDA Donalda Trumpa. Zaradi Trumpovih izjav naj bi poraslo tudi število kandidatov in kandidatk, pripadnikov manjšin.

Profesorica na univerzi Rutgers Kelly Dittmar poudarja, da je trenutno v zveznem kongresu le 20 odstotkov žensk. Od tega v 100-članskem senatu 23 odstotkov in v 435-članskem predstavniškem domu 19,3 odstotka žensk. Na 50 guvernerskih položajih sedi le šest žensk, v državnih in lokalnih zakonodajnih telesih pa od približno 7000 mest ženske zasedajo 25 odstotkov položajev.

Ameriški politični analitiki že nekaj časa napovedujejo tako imenovani modri val, ki bo pljusknil čez ZDA 6. novembra. Modra je barva demokratov. Trump po drugi strani napoveduje rdeči val - rdeča je barva republikancev. Poleg rdečega in modrega vala v ZDA govorijo tudi o roza valu, ki ga predstavljajo ženske kandidatke.

Dittmarjeva poudarja, da je bil prejšnji rekord volitev deset kandidatk za guvernerko, tokrat jih kandidira 16. Prejšnji rekord za zvezni predstavniški dom je bil 167 kandidatk, tokrat jih kandidira 235. Demokrati imajo 43 odstotkov kandidatk, republikanci 13 odstotkov.

Za 33 senatnih sedežev se na tokratnih volitvah poteguje 23 žensk, od tega 15 demokratk in osem republikank. Ženske predstavljajo polovico prebivalstva ZDA, vendar jih je v zveznem kongresu le nekaj čez 20 odstotkov.

Razen velikega števila žensk je za tokratne volitve značilna tudi rast števila kandidatov in kandidatk, pripadnikov manjšin. Trenutno je v zveznem kongresu 80 odstotkov belcev (moških in žensk), čeprav belci predstavljajo le 60 odstotkov prebivalstva ZDA.

Velika pripadnikov manjšin kandidira na listi demokratske stranke, nekaj pa je tudi republikanskih kandidatov. Če bo republikanski kandidatki Young Kim uspelo zmagati, bo prva Američanka korejskega porekla v zveznem predstavniškem domu.

Republikanski kandidat Allan Fung ima možnost postati prvi guverner zvezne države ZDA azijskega porekla, in sicer v Rhode Islandu.

Na vmesnih volitvah se za razne položaje na zvezni in lokalni ravni poteguje tudi več kot 400 temnopoltih Američank. Najbolj znana je Stacey Abrams, ki lahko vstopi v zgodovino kot prva temnopolta guvernerka Georgie.

Abramsova je v anketah povsem izenačena z državnim sekretarjem Georgie, republikancem Brianom Kempom, ki ga odločno podpira Trump, Abramsovi pa je na pomoč priskočila slavna Oprah Winfrey.

Michigan in Minnesota lahko kot prvi v zgodovini ZDA pošljeta v zvezni predstavniški dom oziroma kongres muslimanki. V Michiganu kandidira Rashida Tlaib, ki je palestinskega porekla, v Minnesoti pa begunka iz Somalije Ilhan Omar. Obe sta demokratki.

Prav tako demokratki Sharice Davids in Deb Haaland lahko vstopita v zgodovino Kansasa oziroma Nove Mehike kot prvi domorodni zvezni kongresnici. Prva indijanska guvernerka zvezne države lahko postane demokratka Paulette Jordan v Idahu, prvi temnopolti guverner Floride pa lahko postane župan državne prestolnice Tallahassee Andrew Gillum.