c S

London in Bruselj naj bi dosegla dogovor o meji na irskem otoku

05.11.2018 07:20 London, 04. novembra (STA) - Velika Britanija bo po izstopu iz Evropske unije začasno v celoti ostala del carinske unije, sta po poročanju britanskega časnika Sunday Times sklenila London in Bruselj. Tako naj bi rešila vprašanje meje na irskem otoku, eno najbolj spornih vprašanj v pogajanjih o brexitu. Britanska vlada je v odzivu sporočila, da gre za ugibanja.

Po navedbah virov je britanska premierka Theresa May od Bruslja dobila zagotovila, da bo lahko po brexitu Otok v celoti ostal v carinski uniji, navaja časnik. To bo zapisano tudi v ločitvenem sporazumu, poročanje Sunday Timesa povzemajo tuje tiskovne agencije.

Članstvo v carinski uniji bo časovno omejeno, kar bodo določili tudi v posebni klavzuli dogovora. S tem bi si lahko vlada v britanskem parlamentu zagotovila podporo dogovoru.

Dogovorili so se še, da bodo nadzor nad dobrinami opravljali v tovarnah in trgovinah, in ne na meji, navaja časnik.

V kabinetu britanske premierke niso želeli potrditi dogovora. Zatrdili so, da gre za ugibanja. Vlada naj bi sicer o tem razpravljala v začetku prihodnjega tedna.

Če navedbe časnika držijo, sta pogajalski strani dosegli dogovor o meji med Irsko in Severno Irsko, ki je eno najbolj spornih vprašanj v pogajanjih. Doslej se je EU zavzemala za to, da bi samo Severna Irska ostala del carinske unije in notranjega trga, če oziroma dokler se ne bi dogovorili za boljšo možnost.