c S

V Ukrajini po napadu s kislino umrla borka proti korupciji

05.11.2018 07:25 Kijev, 04. novembra (STA) - V bolnišnici je umrla ukrajinska borka proti korupciji Katerina Gandzjuk, ki so jo julija napadli s kislino, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočila ukrajinska vlada.

Gandzjukovo je v mestu Herson na jugu Ukrajine, kjer je bila mestna svetnica, 31. julija napadel moški in jo polil s približno enim litrom kisline, nato pa pobegnil. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je 33-letnica utrpela opekline na 30 odstotkih telesa, med drugim po trupu, rokah in obrazu. V kritičnem stanju so jo odpeljali v bolnišnico.

Gandzjukova je bila ostra kritičarka koruptivnih praks v Ukrajini, še posebej v policiji.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je ob smrti aktivistke pozval k sojenju odgovornim za njeno smrt. Oblasti so pridržale pet osumljencev. Evropski komisar za širitev Johannes Hahn pa je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da so napadi na aktiviste nesprejemljivi in da je treba krivce privesti pred roko pravice.

V Ukrajini je zadnja leta vse več napadov na borce proti korupciji. Leta 2016 je bil ubit novinar Pavel Šeremet, ko je v njegovem avtomobilu blizu Kijeva eksplodirala bomba. Lani so v reki blizu ukrajinske prestolnice našli truplo zabodene aktivistke za človekove pravice Irine Nozdrovske. Julija letos pa je bil pred hotelom v mestu Berdjansk ustreljen aktivist Vitalij Oleško.