c S

Evroskupina o zavrnjenem proračunskem načrtu Italije

05.11.2018 07:30 Bruselj, 05. novembra (STA) - Finančni ministri držav v območju evra bodo danes v Bruslju razpravljali o zavrnjenem italijanskem proračunskem načrtu za prihodnje leto. Zaradi odstopanj od proračunskih pravil "brez primere" se je Evropska komisija minuli teden sploh prvič v zgodovini EU odločila, da nacionalni proračunski osnutek zavrne in zahteva novega.

Članice območja evra po navedbah virov pri EU podpirajo odločitev komisije. Na vprašanje, kako živahno razpravo pričakujejo danes, so viri odgovorili, da bodo zagotovo vsi ostali obuti.

To je referenca na dejanje evropskega poslanca iz Italije, ki je minuli teden s čevljem v roki potacal dokumente evropskega komisarja Pierra Moscovicija in tako protestiral proti odločitvi komisije.

O sprožitvi postopka proti Italiji zaradi nespoštovanja proračunskih pravil, ki v skrajnem primeru predvideva finančno kazen, naj bi za zdaj ne govorili, saj se čaka na 13. november, ko se izteče tritedenski rok, v katerem mora država posredovati nov osnutek.

Evropska komisija je pisma zaradi neustreznih osnutkov proračunskih načrtov posredovala še petim članicam, tudi Sloveniji, a je te primere jasno ločila od italijanskega, ki je bistveno resnejši.

Slovenija, ki je septembra dobila novo vlado, je v Bruselj posredovala osnutek na podlagi predpostavke nespremenjenih politik, ki torej ne vključuje novih načrtovanih ukrepov.

Evropska komisija jo je pozvala, naj čim prej posreduje posodobljen osnutek, ki bo zagotovil skladnost z evropskimi priporočili. Slovenija je odgovorila, da ga bo poslala po pripravi rebalansa, ki ga načrtuje v prvem četrtletju 2019.

Od komisije za zdaj ni bilo mogoče dobiti vsebinskega komentarja slovenskega odgovora. Od drugih virov EU pa je slišati, da to ni prvi primer osnutka na podlagi predpostavke nespremenjenih politik in da časovni vidik naj ne bi bil problematičen.

Evroskupina bo v razširjeni sestavi - 27 članic brez Velike Britanije - danes tudi nadaljevala razpravo o prenovi območja evra, a bistvenih novic niti tokrat ni pričakovati. Slovenijo bo na obeh sestankih zastopal finančni minister Andrej Bertoncelj.