c S

V Makedoniji zamrznili del premoženja opozicijske VMRO-DPMNE

02.11.2018 07:37 Skopje, 01. novembra (STA) - Sodišče v Skopju je danes na zahtevo posebnega tožilstva, ki preiskuje domnevno nelegalno financiranje stranke, zamrznilo del premoženja opozicijske stranke VMRO-DPMNE, ki je bila na oblasti med letoma 2006 in 2017. Sodišče je med drugim zamrznilo 69 nepremičnin stranke, tudi sedež stranke v Skopju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vrednost nepremičnine, kjer je v Skopju sedež stranke VMRO-DPMNE, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA ocenjena na 15 milijonov evrov. VMRO-DPMNE povezujejo s številnimi aferami, med drugim z volilnimi manipulacijami, prisluškovanjem več kot 20.000 makedonskim državljanom, prevzemanjem nadzora nad mediji ter razmahom korupcije.

Makedonsko posebno tožilstvo vodi preiskavo o nezakonitem financiranju stranke med letoma 2009 in 2015. Šlo naj bi za 4,9 milijona evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Preiskava je usmerjena proti 14 osebam, vključno proti bivšemu predsedniku stranke in premierju Nikoli Gruevskemu.

Gruevski je bil nedavno zaradi zlorabe oblasti obsojen na dve leti zapora, ki bi jo moral začeti prestajati najkasneje 8. novembra. Proti njemu poteka še vrsta drugih postopkov.