c S

Teden dni pred ameriškimi vmesnimi volitvami glasove oddalo že 24 milijonov volivcev

02.11.2018 07:37 New York, 01. novembra (STA) - Zanimanje Američanov za letošnje vmesne volitve sredi predsedniškega mandata je v primerjavi s preteklimi izjemno, saj je svoje glasove predčasno oddalo že več kot 24 milijonov Američanov, kar je skoraj dvakrat več kot teden dni pred vmesnimi volitvami leta 2014.

Ameriška televizija NBC poroča, da je med tistimi, ki so glasovali predčasno, 43 odstotkov republikancev in 41 odstotkov demokratov, ostali pa so neodvisni. Leta 2014 je teden dni pred volitvami predčasno volilo 44 odstotkov republikancev in 40 odstotkov demokratov.

Udeležence predčasnih volitev je glede na anketo NBC najbolj zanimala ekonomija, nato zdravstvo, najmanj pa jih zanima imigracija, ki jo predsednik ZDA Donald Trump intenzivno "prodaja" s širjenjem preplaha zaradi karavane migrantov, menda polne kriminalcev, bolezni in teroristov.

Razpravo o priseljevanju je razgrel tudi z izjavo, da bo z izvršnim ukazom odpravil pravico do državljanstva otrokom priseljencev, rojenih na ameriških tleh.

Predsednik ameriške ustave, ki zagotavlja to pravico, ne more spreminjati, na kar ga je v enem redkih izrazov poguma opozoril predsednik predstavniškega doma kongresa, republikanec Paul Ryan, nakar je nemudoma dobil nesramen tvit, naj se ne ukvarja z zadevami, ki jih menda ne razume.