c S

Direktorica Akosa: Izpeljani postopek predstavlja kršitev zakona

16.10.2018 15:47 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Direktorica Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) Tanja Muha je v odzivu na sklep sveta Akosa, ki vladi predlaga njeno razrešitev zaradi zavajanja glede dodelitve testnih frekvenc 5G podjetju BTC, opozorila, da z razlogi za razrešitev ni bila seznanjena, ni pa mogla niti odgovoriti na obtožbe. To po njenem pomeni kršitev zakona.

Muha je v odzivu za STA pojasnila, da svet Akosa v sklepu ponedeljkove izredne seje razrešitev predlaga iz razloga, ker naj bi na izredni seji sveta minuli teden dala zavajajoče izjave o tem, da naj bi podjetje BTC pridobilo evropska sredstva za raziskovalni projekt, ki zahteva uporabo frekvenc za mobilno tehnologijo 5G.

Direktorica agencije je opozorila, da ji svet obtožbe ni predstavil, z njo pa niti ni bila uradno seznanjena. Zagotovila je tudi, da še vedno ni seznanjena, na podlagi katerega od taksativno naštetih relevantnih razlogov iz zakona o elektronskih komunikacijah je svet predlagal njeno razrešitev.

Na ponedeljkovo izredno sejo sveta ni bila povabljena, ni dobila pa niti druge možnosti, da na obtožbe odgovori, je dodala.

To po njenem prepričanju predstavlja kršitev določb zakona, ki urejajo postopek razrešitve direktorja oz. direktorice agencije.

Ob tem je še enkrat zanikala, da je na strani vodstva Akosa v primeru podelitve testnih frekvenc za tehnologijo 5G družbi BTC prišlo do nepravilnosti. Iz zakona o elektronskih komunikacijah izhaja, da je pri podelitvi frekvenc za testiranje pomembna uporaba frekvenc za testiranja v okviru evropskih razvojnih projektov, ne pa kakšno vlogo ima v nekem projektu prosilec, je navedla.

Akos je zato v postopku izdaje odločb družbi BTC preveril obstoj evropskega projekta Inno HPC Interreg, ki je del čezmejnega programa za Podonavje, ni pa preveril načina sodelovanja te družbe v okviru omenjenega projekta. Partnerji tega projekta iz Slovenije so sicer glede na informacije s spletne strani omenjenega čezmejnega programa novomeška fakulteta za informacijske študije, GZS - zbornica elektronske in elektroindustrije in Univerza v Ljubljani.

V BTC so za STA pojasnili, da iz vloge za pridobitev testnih frekvenc 5G, ki so jo oddali 11. maja, izhaja, da je bila družba na projektu InnoHPC Interreg takrat aktivna, niso pa navedli, da bi bili član konzorcija. Projekt so v vlogi navedli z razlogom, ker je bil v času prijave za frekvence to projekt, ki je že potekal, kljub temu da je bila možnost za prijavo kot člana oziroma partnerja konzorcija v tem projektu že zaprta.

V projektu so bili aktivni z namenom, ker so želeli spoznati nove domače in tuje partnerje iz industrije in akademskega sveta, predvsem pa zaradi izmenjave izkušenj in znanj z različnih strokovnih področij, povezanih z avtonomnimi vozili. V BTC so navedli še, da so s tem namenom napotili strokovnjake na dve delavnici, kjer so nastopali kot predavatelji, predvsem pa kot promotorji območja BTC City kot poligona za testiranje povezanih avtonomnih vozil in s tem povezanimi industrijami.

Večina ostalih projektov, ki so jih navedli v vlogi Akosu, pa ima poznejši rok prijave, začenši z letošnjim novembrom. Trenutno se tako BTC pripravlja na razpis ICT-19-2019, na katerega se bo prijavil do 14. novembra.

Tema projekta je testiranje 5G za različne industrije, pričakuje se nekaj deset članov konzorcija iz več kot desetih različnih držav, med drugim tudi več javnih ustanov in zasebnih družb iz Slovenije. V povezavi s tem projektom pripravljajo študije primera za uporabo na projektu, kot npr. na področjih komunikacij za zaščito in pomoč pri nesrečah, pametne logistike itd.

Pred časom novelirani zakon o elektronskih komunikacijah sicer določa, da lahko Akos v primeru preizkušanja novih tehnologij v okviru evropskih razvojnih projektov izda odločbo o dodelitvi frekvenc za namen preizkusa novih tehnologij za določeno časovno obdobje, ki ne sme biti daljše od treh let. V BTC so k temu dodali, da je tako v njihovi vlogi za testne frekvence kot v odločbi Akosa navedeno, da se frekvence podeljujejo za planirane evropske projekte, ki se bodo izvajali večinoma po izteku letošnjega leta.

Akos, ki sodi pod ministrstvo za javno upravo, je BTC junija dodelil frekvence za preizkušanje tehnologije 5G, nekaj mesecev pozneje pa je zdaj že nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar v tem podjetju dobil službo. Na to je pred dnevi opozoril Požareport in to je v javnosti in delu politike sprožilo pomisleke ter kritike. O tem je razpravljala tudi komisija za nadzor javnih financ.

Čeprav vsi vpleteni nepravilnosti zanikajo, je Koprivnikar službo v BTC medtem že zapustil, družba pa je licence vrnila, in to zaradi "negativnega političnega in medijskega odziva". Obenem so zatrdili, da jih do zdaj sploh še niso uporabili.