c S

V grški vladi vse večji spori zaradi sporazuma z Makedonijo

16.10.2018 15:40 Atene, 16. oktobra (STA) - V grški vladi pod vodstvom Aleksisa Ciprasa prihaja do vse večjih sporov zaradi sporazuma z Makedonijo o njenem imenu. Vse pogostejša so ugibanja, da bi desničarska stranka Neodvisni Grki (Anel) lahko zapustila koalicijo zaradi tega sporazuma, ki ga je Cipras sklenil z makedonskim kolegom Zoranom Zaevom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vodja Anela in obrambni minister Panos Kamenos vztrajno zavrača sporazum, po katerem bi se grška soseda preimenovala v Severno Makedonijo, Grčija pa bi sprostila svojo blokado makedonskemu približevanju evroatlantskim integracijam.

To je znova poudaril v ponedeljek v pogovoru za grško televizijo, prejšnji teden pa je nasprotovanje sporazumu izrazil tudi med uradnim obiskom na ameriškem State Departmentu v Washingtonu.

Predvsem slednje so v Sirizi slabo sprejeli. Menijo, da Kamenos vodi lastno zunanjo politiko, kar da ni dobro. Generalni sekretar stranke Panos Skurletis ga je tudi obtožil, da ne le da sporazumu nasprotuje, ampak da ga skuša torpedirati.

Že dlje časa pa v Grčiji krožijo tudi analize in mnenja, da naj bi bil Kamenos z Anelom pripravljen odstopiti od koalicijske pogodbe s Sirizo, če bo Cipras predlagal parlamentu sporazum z Makedonijo v ratifikacijo. Tovrstne grožnje naj sicer na glas še ne bi izrekel.

Sporazum ima sicer velike težave že v Makedoniji, kjer je spodletel referendum o tem vprašanju, od katerega je odvisna tudi nadaljnja pot države v EU in Nato. Za je sicer glasovalo več kot 90 odstotkov, a se je referenduma udeležilo le okoli 30 odstotkov volilnih upravičencev, premalo za to, da bi bil sicer posvetovalni referendum veljaven.

Makedonski premier Zaev sicer poskuša z ratifikacijo v parlamentu, v katerem bo za dvotretjinsko večino potreboval tudi glasove opozicije, a ga ta zaenkrat zavrača. Če ratifikacija v sobranju ne bo uspela, pa Zaev napoveduje hitre predčasne volitve.