c S

Zunanja ministra ZDA in Savdske Arabije za poglobljeno preiskavo Hašodžijevega izginotja

16.10.2018 15:23 Rijad, 16. oktobra (STA) - Zunanja ministra ZDA in Savdske Arabije Mike Pompeo in Adel al Džubeir sta se danes v Rijadu strinjala o nujnosti poglobljene preiskave izginotja savdskega novinarja Džamala Hašodžija na savdskem konzulatu v Istanbulu. Pompeo se je sestal tudi s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom.

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert sta se ministra strinjala o "pomenu transparentne in poglobljene preiskave" v razumnem času, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Pompeo se je danes v Rijadu sestal tudi s savdskim prestolonaslednikom, ki je ob tem dejal, da sta ZDA in Savdska Arabija "trdni in stari zaveznici". "Z našimi izzivi se soočamo skupaj - v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti," je pred srečanjem za zaprtimi vrati povedal Salman. Oba sta bila po navedbah novinarjev, ki so spremljali Pompeov prihod, nasmejana.

Rijad za zdaj vztraja, da je Hašodži, ki je 2. oktobra vstopil v prostore konzulata Savdske Arabije v turškem Istanbulu, kjer je želel urediti dokumente za svojo skorajšnjo poroko, konzulat tudi zapustil.

Ankara trdi, da se to ni zgodilo. Turška policija je prepričana, da je novinarja ubila skupina 15 moških, ki so jih iz Rijada posebej s to nalogo poslali v Istanbul.

Zaradi izginotja so se nekoliko zaostrili odnosi med Washingtonom in Rijadom. Ameriški predsednik Donald Trump je Savdski Arabiji zagrozil s "hudo kaznijo", če se izkaže, da stoji za izginotjem kritika režima v Rijadu. Ta je zagrozil s povračilnimi ukrepi.