c S

Zaradi pranja denarja kaznovanih že 90 odstotkov evropskih bank

16.10.2018 13:27 London, 16. oktobra (STA) - Številne evropske banke imajo vzpostavljene pomanjkljive sisteme za preprečevanje pranja denarja, število kršitev v zadnjih letih pa nakazuje, da pranje denarja prerašča v stalno bančno prakso, opozarjajo v britanskem podjetju Fortytwo Data. Njihova raziskava kaže, da je bilo v zadnjem desetletju kaznovanih kar 18 od 20 vodilnih evropskih bank.

Škandal, ki je nedavno pretresel dansko Danske Bank, je le osvetlil pomanjkljivosti evropskega bančnega sistema, poročanje francoskega tednika La Tribune povzema spletni portal Euractiv. Študija britanskega podjetja kaže, da je bilo zaradi kršitev sistema, vzpostavljenega za preprečevanje tovrstnih praks, samo v zadnjih desetih letih kaznovanih 90 odstotkov vodilnih bank na stari celini.

Nedavno sta se v zgodbe o pranju denarja poleg Danske Bank zapletli tudi ING in Deutsche Bank, kar po poročanju Euractiva kaže, da na sankcije ni odporna nobena banka, ne glede na velikost. Ob tem se na portalu sprašujejo, ali nadzorniki v zadnjih letih izvajajo pogostejše nadzore varnostnih mehanizmov ali pa so postali strožji.

Med večjimi evropskimi bankami, pri katerih se je sistem za preprečevanje pranja denarja izkazal za pomanjkljivega, so tudi španska Santander ter britanske HSBC, Barclays, Lloyds Banking Group in RBS.

Prav tako so se na črni listi znašle štiri velike francoske banke, in sicer BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale in Banque Populaire Caisse d'Epargne. Pristojni organi so lani banki BNP Paribas izrekli 10 milijonov vredno globo, Societe Generale pa je bila oglobljena s petimi milijoni evrov.

Euractiv povzema tudi letno poročilo francoske enote za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma, v katerem izstopa podatek o številu prijav sumov omenjenih kaznivih dejanj. Lani so jih našteli skoraj 70.000, kar je 10 odstotkov več kot leta 2016 in 50 odstotkov več kot leta 2015.