c S

EU še verjame v preboj, a krepi priprave na brexit brez dogovora

16.10.2018 13:28 Bruselj/Luxembourg, 16. oktobra (STA) - EU sicer še verjame v preboj v pogajanjih o sporazumu o izstopu Združenega kraljestva iz unije, a obenem krepi priprave na brexit brez dogovora. Nemčija in Francija sta danes ob prihodu na zasedanje ministrov EU v Luksemburgu izpostavili priprave na sicer nezaželeni scenarij, ko ločitvenega sporazuma ne bi bilo mogoče doreči.

Avstrijski minister za evropske zadeve Gernot Blümel, ki vodi današnje zasedanje v Luksemburgu, je izpostavil, da je imel po pogovorih v Londonu in Dublinu minuli teden občutek, da gre dinamika pogajanj v pravo smer, a žal to ni bilo dovolj za kompromis.

Glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier bo na zasedanju, ki se ga udeležuje tudi slovenski državni sekretar na zunanjem ministrstvu Dobran Božič, poročal o stanju v pogajanjih.

Glavno sporočilo avstrijskega ministra v tem trenutku je, da je treba ohraniti enotnost sedemindvajseterice in podpreti Barnierja v prizadevanjih za dogovor o izstopnem sporazumu.

Unija ob tem krepi priprave na brexit brez dogovora. Ministra glavnih igralk v uniji, Nemčije in Francije, sta ob prihodu na zasedanje izpostavila priprave obeh držav na scenarij brez dogovora o brexitu.

"Položaj je zelo resen. Vsak mora okrepiti prizadevanja. To ni igra," je opozoril nemški državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth in prav tako izpostavil pomen enotnosti 27 članic unije.

Roth je tudi izpostavil, da se je treba pripraviti na obe možnosti, torej tudi na brexit brez ločitvenega sporazuma, pa čeprav je to zelo boleče. Ne zato, ker ne verjamejo v razumen dogovor, vendar zato, ker ničesar ni mogoče izključiti, je opozoril.

To je po Rothovih navedbah preizkušnja za notranje strukture Nemčije, vlada mora intenzivno delati in biti pripravljena na številne zakonodajne spremembe. "Preprosteje bi bilo, če bi se položaj zdel bolj optimističen," je dejal.

Sicer pa Roth položaj povzema z besedami, da sta dve možnosti: vrh s sporočilom, da je dogovor dosežen, kar je prva prioriteta nemške vlade in sedemindvajseterice, ter drugačen scenarij.

Tudi francoska ministrica za evropske zadeve Nathalie Loiseau je izpostavila priprave svoje države na šok v primeru, da dogovora z Londonom ne bo, čeprav je odločena, da poišče dogovor.

Izpostavila je, da si Francija, ki je po brexitu vstopna točka iz Združenega kraljestva v unijo, prizadeva vzpostaviti infrastrukturo z nadzorom, ki bo čim manj otežil vstop v unijo.

Francozinja Mayevo poziva, naj premisli o ponudbi sedemindvajseterice. "Lahko imamo gladek ali težaven brexit," je opozorila. Da bi bil novembrski vrh o brexitu smiseln, je po njeni oceni potreben napredek tudi glede vprašanja irske meje. "Ura teče," je še posvarila.

Pogajanja o brexitu je danes v Luksemburgu komentiral tudi prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki izpostavlja, da je pri vsakih izjemno zapletenih pogajanjih tako, da se rešitev doseže zadnjo minuto ali še pozneje.

Voditelji članic unije bodo v sredo zvečer odločili, ali je dosežen zadosten napredek v pogajanjih, da je smiseln izredni vrh o brexitu v novembru. Preboja ta teden ne pričakuje nihče.

Kaj je zadnji rok za dosego dogovora po brexitu, je težko reči. V Bruslju izpostavljajo, da bo ratifikacija v EU - v Evropskem parlamentu in Svetu EU - zagotovo terjala manj časa kot v Združenem kraljestvu.

Dveletno obdobje, določeno s 50. členom pogodbe EU, ki ureja izstop članice iz unije in po katerem se ta mora zgoditi 29. marca prihodnje leto, je sicer ob strinjanju vseh strani mogoče tudi podaljšati.