c S

ZN pozvali k odvzemu imunitete savdskim uradnikom v primeru Hašodži

16.10.2018 13:20 Ženeva, 16. oktobra (STA) - Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je danes pozvala k odvzemu imunitete vsem savdskim uradnikom, vpletenim v izginotje savdskega novinarja Džamala Hašodžija na konzulatu Savdske Arabije v Istanbulu.

"Glede na resnost okoliščin izginotja gospoda Hašodžija ocenjujem, da je treba nedotakljivost relevantnih prostorov in imuniteto uradnikov (...) takoj umakniti," je povedala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"V okviru mednarodnega prava so prisilno izginotje in zunajsodni uboji huda kazniva dejanja. Imuniteta ne sme biti uporabljena za omejevanje preiskav, kaj se je zgodilo in kdo je odgovoren," je dejala visoka komisarka ZN. "Dva tedna sta veliko, da verjeten kraj zločina še ni bil forenzično pregledan," je dodala Bacheletova, ki je o primeru govorila tudi že s savdskimi oblastmi.

ZN sicer nimajo pristojnosti za odvzem imunitete. To lahko v primeru hudih kršitev zahteva država gostiteljica od gostujoče države. V primeru izginotja savdskega novinarja torej Turčija od Savdske Arabije.

Ponoči so sicer turški preiskovalci zaključili preiskavo na konzulatu, v kateri so sodelovali tudi savdski preiskovalci. Turški preiskovalci so s seboj odnesli vzorce, med drugim tudi vzorce zemlje z vrta konzulata.

Diplomatski viri so danes sporočili, da bo turška policija preiskala tudi rezidenco savdskega konzula v Istanbulu. Kdaj se bo to zgodilo, sicer še ni znano.

Rijad za zdaj vztraja, da je Hašodži, ki je 2. oktobra vstopil v prostore konzulata Savdske Arabije v Istanbulu, kjer je želel urediti dokumente za svojo skorajšnjo poroko, konzulat tudi zapustil

Ankara vztraja, da se to ni zgodilo. Turška policija je po trditvah turških vladnih virov prepričana, da je novinarja ubila skupina 15 moških, ki so jih iz Rijada posebej s to nalogo poslali v Istanbul.

Savdska Arabija naj bi sicer po poročanju ameriških medijev razmišljala o priznanju, da je novinar umrl na savdskem konzulatu. Ubit naj bi bil po pomoti.