c S

Poljska in Češka nasprotujeta načrtom EU glede krepitve Frontexa

16.10.2018 09:36 Varšava, 16. oktobra (STA) - Premierja Poljske in Češke, Mateusz Morawiecki in Andrej Babiš sta v ponedeljek izrazila nasprotovanje načrtom Evropske unije glede krepitve zunanjih meja. Skrbi ju namreč, da bosta državi tako dobili manj sredstev za infrastrukturo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija je poleti predložila načrt za krepitev evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex), ki ima sicer sedež v Varšavi. Tako v Bruslju kot Berlinu zaupajo v načrte, v okviru katerih bi do leta 2020 povečali število mejnih stražarjev na 10.000, saj da bo tako lažje upravljati migracijski tok.

Več južnih in vzhodnih članic pa je že izrazilo svoje pomisleke glede načrtov, ki bi lahko ogrozili njihovo suverenost. "Tako številčno povečanje v številu Frontexovega osebja za nas ni utemeljeno," je dejal Morawiecki na skupni novinarski konferenci z Babišem.

Dodal je, da čeprav so takšni načrt razgrnjeni, se ne more nič doseči brez denarja. "Skrbi nas, da več denarja za Frontex pomeni manj sredstev za infrastrukturo, manj denarja za razvoj cest in železnic," je nadaljeval.

Od vzhodnih članic EU ima Poljska največ koristi od kohezijskih sredstev, letno prejme okoli 10 milijard evrov.

Poljski premier je izrazil željo, da bodo v finančnem obdobju od leta 2021 do 2027 še okrepili sredstva za razvoj infrastrukture, kmetijstva in podeželja. "Končno želimo dohiteti kakovost življenja, ki jo uživa Zahodna Evropa. To je smisel teh sredstev," je dodal.