c S

Florjančič na srečanju s Šarcem o problemih slovenskega sodstva

16.10.2018 07:32 Ljubljana, 15. oktobra (STA) - Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je na prvem uradnem srečanju gostil predsednika vlade Marjana Šarca. Florjančič mu je predstavil nekatere poglavitne probleme, s katerimi se srečuje sodstvo in med drugim izpostavil predlog po čimprejšnjem umiku imenovanja sodnikov iz DZ, je razvidno s spletne strani vrhovnega sodišča.

Kot je pojasnil predsednik vrhovnega sodišča, tak sistem imenovanja sodnikov namreč predstavlja unikum oziroma nesprejemljivo ureditev v pravnem prostoru EU. Šarcu je predstavil tudi prizadevanja za nov pristop k usposabljanju za sodniški poklic in nadaljnjemu izobraževanju sodnikov, da bi se tako v čim večji možni meri zagotavljalo kakovost sodnega odločanja.

Šarca je opozoril še na hudo prostorsko stisko, "ki je še posebej akutna na ljubljanskih sodiščih". Ta namreč delujejo na 18 različnih lokacijah. Zato je predsednik vrhovnega sodišča izpostavil potrebo po ureditvi prostorskih pogojev, saj bo le na ta način sodnikom omogočeno nemoteno in učinkovito opravljanje funkcije.

Zaradi zagotavljanja učinkovitega sojenja v kazenskih postopkih je Florjančič v pogovoru izpostavil, da je treba nujno sprejeti prenovljeni zakon o kazenskem postopku. Ta naj bi vzpostavil izvrševanje sodne funkcije v smislu optimalnega zagotavljanja varstva procesnih pravic udeležencem v postopku in hkrati v čim večji meri zamejil delovanje sodne oblasti na obravnavanje odločilnih dejanskih in pravnih vprašanj, so še pojasnili na vrhovnem sodišču.