c S

Makedonski parlament brez odločitve za danes končal sejo o spremembi ustave zaradi dogovora z Grčijo

16.10.2018 07:30 Skopje, 15. oktobra (STA) - Makedonski parlament se je danes sestal na seji, na kateri so poslanci razpravljali o spremembi ustave, ki je potrebna za uveljavitev dogovora o spremembi imena Makedonije v Republika Severna Makedonija. Makedonski premier Zoran Zaev je v parlamentu poudaril, da je prihodnost države v rokah poslancev, ki odločitve danes niso sprejeli.

Seja se bo nadaljevala v torek ob 11. uri, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug in dodaja, da so poslanci vladajoče večine in opozicije na današnji seji v burni razpravi poskušali drug drugega prepričati, zakaj je dogovor dober oziroma zakaj je na drugi strani v nasprotju z interesi makedonskega naroda in države.

Za razpravo je namenjenih deset dni, pri čemer vladajoča koalicija okoli socialdemokratov (SDSM) po poročanju medijev pričakuje, da bo že do petka znano, ali jim bo uspelo v parlamentu zagotoviti dvotretjinsko večino, ki jo potrebujejo za spremembo ustave. Koalicija ima v parlamentu 71 poslancev, potrebuje pa 80 glasov.

"Zagotovo imamo premalo glasov, kar pomeni predčasne volitve," je povedal visoki predstavnik makedonske vlade, ki je želel ostati neimenovan. "Ne želimo izgubljati časa z razpravo, če vemo, da nimamo dovolj glasov," je še povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Predčasne volitve je sicer v primeru neuspeha v parlamentu napovedal Zaev.

Premier je danes v parlamentu poudaril, da je prihodnost v rokah poslancev, in jih pozval, naj glasujejo po svoji vesti. "Glejte prihodnost, prihodnost vaših otrok. Želja državljanov je, da se država premakne naprej," je povedal.

Evropska prihodnost bo državi zagotovila popolno članstvo v Natu in Evropski uniji. "Odločiti se morate, ali bomo veliko dobili ali veliko izgubili," je poudaril Zaev.

Zavrnitev spremembe ustave bo na drugi strani po njegovih besedah pomenila izolacijo države, navaja makedonska tiskovna agencija Mia.

Med najglasnejšimi nasprotniki spremembe ustave je opozicijska VMRO-DPMNE, ki bo tako najverjetneje tudi glasovala proti predlogu vlade o spremembi ustave.

Danes se je pred parlamentom zbrala tudi manjša skupina podpornikov te stranke. "Makedonijo želijo na neciviliziran način prisiliti k vstopu v EU in Nato. Z državljansko nepokorščino nasprotujemo škodljivim politikam nelegitimne vlade," je povedala organizatorka protesta Ana Bobinkova-Mijkovska.

Parlamentarni proces se je sicer začel v petek z obravnavo v pristojnem parlamentarnem odboru, v katerem so predlagano spremembo ustave potrdili z desetimi glasovi za in sedmimi proti. Proti so glasovali poslanci opozicije, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Konec septembra je sicer večina volivcev na posvetovalnem referendumu podprla sporazum, a je bila volilna udeležba zgolj 37 odstotkov. Da bi bila odločitev veljavna, bi morala biti volilna udeležba najmanj 50-odstotna.

Sporazum sta Grčija in Makedonija podpisali 17. junija letos, v skladu z njim pa naj bi se Makedonija imenovala Republika Severna Makedonija.