c S

Trump v pogovoru za CBS zagotovil, da je bila EU oblikovana za izkoriščanje ZDA

16.10.2018 07:30 Washington, 15. oktobra (STA) - Predsednik ZDA Donald Trump je v nedeljo opravil pogovor za CBS in politični analitiki se še vedno držijo za glavo. Na televiziji Fox News zaradi odločnih vprašanj voditeljice Leslie Stahl, vsepovsod drugje pa zaradi Trumpovih odgovorov, ki so prikazali predsednika brez sočutja in posluha za človekove pravice, če gre za "posel".

Stahlova je nanizala, da je predsednik Severne Koreje Kim Jong-un na čelu okrutnega kraljestva represije, gulagov, stradanja, suženjskega dela in je naročil umor svojega polbrata in vprašala Trumpa, kako lahko govori, da se je zaljubil v takšnega človeka. Trump je odgovoril, da ve za vse te stvari, ker ni dojenček. "Ampak naj bo, kar bo, dokler se opravi delo - to je preprečitev jedrske vojne," je dejal. Zagotovil je, da imata s Kimom dobro energijo, da sta se dobro ujela.

Trump je zagotovil, da ni dojenček še pri vprašanju, ali se strinja s prvo damo Melanio Trump, ki je za ABC dejala, da ne zaupa vsem v Beli hiši.

Trump je dejal, da misli enako in je vedno zelo zadržan oziroma pozoren na sestankih. "Nisem dojenček, to je težaven posel. Washington je zlobno mesto, ampak v njem se počutim udobno," je med drugim dejal Trump.

Na vprašanje, zakaj uvaja carine proti zavezniškim državam, je Trump odgovoril z vprašanjem, kaj pravzaprav pomeni beseda zaveznik. Zagotovil je, da ima čudovite odnose s številnimi ljudmi, ampak, da nihče nima slabšega odnosa do ZDA, kot ga ima EU. Ob tem je pripomnil, da je bila EU oblikovana zato, da izkorišča ZDA glede trgovine.

Zvezo Nato ima Trump menda rad. "Ampak veš kaj? Mi ne bi smeli plačevati skoraj vseh stroškov, da Nato ščiti Evropo in potem nas izkoriščajo s trgovino. Tega več ne bodo počeli," je dejal in menil, da nihče res ne ve, ali je Nato 70 let ohranjal mir v Evropi.

Stahlova je vprašala, ali mu obrambni minister Jim Mattis ni razložil, da je razlog za Nato ta, da se prepreči tretja svetovna vojna in Trump je zanikal, da bi to kje slišal. Za Mattisa, ki ga mediji in knjige v ZDA omenjajo kot glavno oviro pred največjimi zunanjepolitičnimi norostmi Trumpa, je predsednik dejal, da imata dobre odnose, čeprav je menda neke vrste demokrat.

"Iskreno povedano mislim, da je neke vrste demokrat. Je dober fant, ampak morda bo odšel. Mislim, v določenem trenutku vsi gredo. To je Washington," je razložil Trump.

Trump je Stahlovi na vprašanje o opcijah glede ukrepov ZDA proti Rijadu zaradi izginotja novinarja Džamala Hašodžija odgovoril, da Savdska Arabija naročuje veliko vojaške opreme in ta naročila si želita tudi Kitajska in Rusija in on noče izgubiti naročil in škodovati delovnim mestom v ZDA.

Na vprašanje o tem, ali verjame, da je ruski predsednik Vladimir Putin vpleten v zastrupitve in umore, je Trump odgovoril, da je to možno, čeprav ne ve, sicer pa se to ne dogaja v njegovi državi.

Podnebne spremembe morda več niso prevara, kot je to trdil še v času predsedniške kampanje, ampak nič ne de. "Nekaj se dogaja, nekaj se spreminja in se bo spet spremenilo nazaj. Ne mislim, da je prevara, ampak ne vem, če gre za posledice človeških dejavnosti. Nočem dajati tisoče in tisoče milijard dolarjev, nočem izgubiti milijonov delovnih mest," je dejal.

Trump je na svojih zborovanjih pred potrditvijo Bretta Kavanaugha na položaj vrhovnega sodnika ZDA napadel Christine Blasey Ford, ki je Kavanaugha obtožila spolnega napada. Stahlovi je hkrati zagotovil, da se ni norčeval iz Fordove, hkrati pa zagotovil, da če tega ne bi storil, Kavanaugh ne bi bil potrjen. Ob tem je opozoril, kako lepo se sedaj povečuje podpora republikanskim kandidatom pred kongresnimi volitvami.

Komentatorji televizije Fox News se zgražajo nad Stahlovo, da je predsednika prevečkrat prekinjala med njegovimi odgovori, liberalni komentatorji opozarjajo, da je to počela, ko ga je ujela na laži oziroma je bila tako osupla nad njegovimi odgovori. Med drugim, ko ni bil sposoben izkazati niti trohice sočutja z otroki in starši, ki jih je doletela njegova politika ločevanja družin na meji.