c S

V ponovljenem sojenju Krašovcu v zadevi Betnava na vrsti sklepne besede

16.10.2018 07:38 Celje, 16. oktobra (STA) - Na celjskem okrožnem sodišču bodo danes na vrsti sklepne besede v ponovljenem sojenju nekdanjemu ekonomu mariborske nadškofije Mirku Krašovcu v zadevi Betnava. Ni še znano, kakšno kazen bo predlagalo tožilstvo, njegov zagovornik Velimir Cugmas želi oprostilno sodbo, ker naj dokazni postopek ne bi dokazal napeljevanja k poslovni goljufiji.

"Vsaka druga odločitev sodišča bi bila protizakonita in presenečenje. Potem bi morali še enkrat znova iti križev pot," je za STA pred sklepnimi besedami dejal Cugmas. Krašovec je bil v prvem postopku pred sodiščem namreč že spoznan za krivega napeljevanja h goljufiji in bil obsojen na tri leta zapora, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno odločanje.

Ob začetku ponovnega sojenja je Krašovec v zagovoru ponovil podobno kot v prejšnjem postopku, in sicer "da je izbran za primerno žrtev, ki se ji išče dlaka v jajcu", in da zato krivde ne priznava.

Krašovec naj bi sicer po mnenju tožilstva nekdanjo direktorico Betnave Dragico Marinič in nekdanjega šefa za investicije v Betnavi Antona Ekarta nagovoril, da sta gospodarskemu ministrstvu posredovala navidezne gradbene situacije, s tem pa so pridobili evropska sredstva v višini 1,772 milijona evrov za obnovo mariborskega škofijskega dvorca Betnava.

Večina vpletenih v projekt je krivdo priznala. Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je bila za primer Betnava in Rimske Terme obsojena na enotno kazen šestih let zapora, Mariničeva je bila obsojena na leto in 11 mesecev zapora, Ekart na pogojno desetmesečno zaporno kazen s preizkusno dobo dveh let, nekdanji gradbeni nadzornik Karel Bogatin pa na 10 mesecev zaporne kazni.