IUS-INFO - Dnevne novice - Katičeva s predstavniki sodniškega društva o izzivih v pravosodju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

12.10.2018

Katičeva s predstavniki sodniškega društva o izzivih v pravosodju

Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Pravosodna ministrica Andreja Katič se je danes sestala s predstavniki Slovenskega sodniškega društva na čelu s predsednikom Andrejem Ekartom. Predstavila je prioritetne projekte ministrstva, predstavniki društva pa so izpostavili zlasti problematičnost plačnega položaja sodnikov v primerjavi z drugimi funkcionarji, so sporočili z ministrstva.

Predstavniki društva so se zavzeli za ukrepe, ki bi v sodniške vrste pritegnili najboljši kader. Slednje je zlasti pomembno zaradi pretekle kadrovske politike, ki je v sodstvu ustvarila veliko generacijsko vrzel, so na ministrstvu navedli v sporočilu za javnost. V društvu so opozorili tudi na potrebo po sodelovanju pri krepitvi zaupanja v pravosodje, reševanju prostorske problematike sodišč ter vzpostavljanju skladnosti regionalnega razvoja.

Medtem je ministrica predstavila prioritetne projekte, ki jih bo ministrstvo v prihodnjih mesecih zastavilo zlasti na področju kazenskega procesnega prava, protikorupcijske zakonodaje ter nepravdnega postopka, v nadaljevanju pa tudi na področju organizacijske sodniške zakonodaje.

Sogovorniki so se dotaknili tudi nekaterih drugih skupnih točk v okviru napovedi iz koalicijskega sporazuma, zlasti glede možnosti drugačnega imenovanja sodnikov. V tem sklopu so izmenjali poglede na nameravane spremembe koncepta izvajanja pravniškega državnega izpita, s poudarkom na specializaciji kandidatov.

Ministrica je izpostavila pomembno vlogo ministrstva pri usklajevanju potreb in interesov pravosodnih organov, ki so si pogosto nasprotujoči, so pojasnili v sporočilu za javnost. To po njihovih navedbah terja poglobljen dialog, ki pa se mora na koncu preliti v konkreten rezultat, s katerim lahko živijo vsi deležniki. Za pripravo kakovostnih zakonodajnih predlogov je nujno ustrezno strokovno sodelovanje in usklajevanje, v nadaljnjih fazah pa tudi spremljanje implementacije njihovih učinkov v praksi, so še poudarili.

Sestanka so se udeležili tudi višja sodnica Zdenka Pešec, vrhovni sodnik Miodrag Đorđević ter državna sekretarja Dominika Švarc Pipan in Gregor Strojin.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar