IUS-INFO - Dnevne novice - Novembra prvo redno zasedanje DZ
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

12.10.2018

Novembra prvo redno zasedanje DZ

Ljubljana, 12. oktobra (STA) - V skoraj štirih mesecih od konstituiranja novega sklica državnega zbora so se poslanci sestali na desetih izrednih sejah, prvo redno zasedanje pa jih čaka novembra. Na njem bodo med drugim odločali o noveli zakona o socialnovarstvenih prejemkih, za katero je kolegij predsednika DZ danes potrdil nujni postopek obravnave.

Novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki ohranja denarno socialno pomoč in varstveni dodatek na enaki višini kot doslej tudi po 1. januarju 2019, je vlada pripravila na četrtkovi seji. Z novelo bo polna denarna socialna pomoč tudi prihodnje leto znašala 392,75 evra, varstveni dodatek pa 577,34 evra.

Kolegij predsednika DZ je danes sklenil, da bo DZ novelo obravnaval po nujnem postopku, enako odločitev so sprejeli tudi glede novel zakona o davku na dodano vrednost in zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. Z njima želi vlada prenesti določila področnih evropskih direktiv.

Predlog, da se novela zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, obravnava po skrajšanem postopku, pa na današnji seji kolegija ni dobil zadostne podpore in ga predstavniki poslanskih skupin zato niso uvrstili na terminski program dela DZ za november.

Prva redna seja se bo sicer predvidoma začela 19. novembra, na njej pa poslance čaka še nekaj zakonskih besedil. Med drugim bodo po nujnem postopku odločali o zakonu o trgu finančnih instrumentov, ki prenaša evropsko direktivo v slovenski pravni red. S tem zakonom sta vsebinsko tesno povezana tudi predloga sprememb zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov ter zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje, ki sta prav tako uvrščena na terminski program novembrskega dela DZ.

Tedaj bodo poslanci tudi znova odločali o zakonu o nepremičninskem posredovanju, ki so ga "podedovali" še od prejšnjega sklica. Državni svet je namreč marca letos izglasoval veto na omenjeni zakon, DZ pa o njem zaradi padca vlade o njem še ni znova odločal. Državni svetniki so sicer zakonu očitali, da bo negativno vplival na pravno varnost v prometu z nepremičninami in poslabšal pogoje poslovanja nepremičninskih družb. Da bi zakon obveljal, mora zanj glasovati najmanj 46 poslancev.

Novembrsko zasedanje bo namenjeno tudi splošni razpravi o nekaterih poslanskih zakonskih predlogih. Med njimi so predlogi novel zakona o dohodnini, zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter zakona o delovnih razmerjih. Vse so vložili poslanci NSi kot odgovor na "vladne napovedi dodatnih davčnih bremen in nesprejemljivo radikalno govorico Levice".

Poslanci SDS pa so znova vložili predlog novele zakona o davku na dodano vrednost, s katerim želi stopnji davka na dodano vrednost vrniti na predkrizno raven. Tudi o tem predlogu bo DZ opravil splošno razpravo.

Razpravljali pa bodo tudi o vsebini letnega poročila varuha človekovih pravic ter poročilu o položaju romske skupnosti v Sloveniji.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar