IUS-INFO - Dnevne novice - Vrhovno sodišče: Določanje vrednosti točke v odvetniški tarifi ni zgolj predmet političnega odločanja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

12.10.2018

Vrhovno sodišče: Določanje vrednosti točke v odvetniški tarifi ni zgolj predmet političnega odločanja

Vrhovno sodišče je glede določanja vrednosti točke v odvetniški tarifi odločilo, da pristojni minister v okviru pooblastil nima pravice pravno nevezanega političnega veta na spremembe odvetniške tarife, ki jih predlaga Odvetniška zbornica Slovenije. Nasprotno bi namreč pomenilo, da se tarifa določa politično, kar pa je pravno nesprejemljivo.

Vrhovno sodišče je s svojo odločitvijo upravnemu sodišču naložilo, da opravi nov postopek in na podlagi glavne obravnave odloči v sporu med odvetniško zbornico in ministrom za pravosodje, ki izvira iz ministrove zavrnitve soglasja k spremembi odvetniške tarife, s katero bi se lahko spremenila vrednost točke, ki je podlaga za obračunavanje cen odvetniških storitev, so sporočili z vrhovnega sodišča.

Kot so navedli, odločitev vrhovnega sodišča pomeni, da je navedeni spor treba reševati po sodni poti, vendar pa je vprašanje, ali bo do spremembe odvetniške tarife prišlo, šele stvar vsebinske presoje in odločitve v nadaljnjem sodnem postopku oziroma sporazuma med strankama, če bi do njega prišlo v času sodnega spora.

Zakon o odvetništvu določa, da odvetniško tarifo sprejema Odvetniška zbornica Slovenije po predhodnem soglasju ministra, pristojnega za pravosodje. Pogoje in merila za spremembo tarife pa določa 13. člen dokumenta z naslovom Odvetniška tarifa, ki ga je sprejela odvetniška zbornica.

Po presoji vrhovnega sodišča glede na vsebino upoštevanih določb zakona o odvetništvu ter Odvetniške tarife ne gre za čisto političen proces abstraktne pravne regulacije. Odločitev ministra v zvezi z uresničevanjem javnega pooblastila s strani odvetniške zbornice ne more biti prepuščena njegovi prosti politični oceni, saj bi to pomenilo, da se 137. člen Ustave, ki ureja odvetništvo, uresničuje v popolni odvisnosti od politične volje nosilca izvršne funkcije.

Temu po navedbah sodišča sledi tudi veljavna pravna ureditev, saj so postopek in vsebinski razlogi kot podlaga za sprejetje sprememb vrednosti odvetniške točke pravno urejeni v dokumentu Odvetniška tarifa.

Vrhovno sodišče je navedlo še, da je odvetniški zbornici kot nosilki javnega pooblastila mogoče pritrditi, da ne varuje zgolj parcialnih interesov poklicnega združenja ali skupine, temveč ustavni položaj odvetništva, ki vpliva tudi na pravice strank v postopkih pred sodišči.

Glede na navedeno iz zakona o odvetništvu in Odvetniške tarife v povezavi s 137. členom ustave izhaja, da mora prizadeta stran tega javnopravnega razmerja v primeru kršitve te zakonske ureditve imeti možnost, da to uveljavlja s tožbo in da gre torej v tej zadevi za pravni spor, ki ga je treba razrešiti pred pristojnim sodiščem, to pa je sodiščem v upravnem sporu, še navaja vrhovno sodišče.

Ljubljana, 12. oktobra (STA)

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar