IUS-INFO - Dnevne novice - Pravosodno ministrstvo ob poročilu Sveta Evrope napoveduje zakonske spremembe
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

11.10.2018

Pravosodno ministrstvo ob poročilu Sveta Evrope napoveduje zakonske spremembe

Na ministrstvu za pravosodje so v odzivu na prejšnji teden objavljeno poročilo Sveta Evrope o pravosodnih sistemih v evropskih državah ocenili, da je poročilo odlično izhodišče pri načrtovani pripravi zakonodaje o organizaciji sodniške in tožilske službe. Za prihodnje leto so napovedali tudi spremembe zakona o kazenskem postopku.

Slovensko sodstvo po navedbah ministrstva nadaljuje pozitiven trend zmanjševanja zaostankov, ob tem da Slovenija že nekaj let zaporedoma izkazuje upad števila sodnikov. Izpostavili so, da je Slovenija glede tega področja v študiji izpostavljena kot svetel zgled skupaj z Avstrijo, Romunijo in Švedsko.

Na ministrstvu so ponovili, da je primerjava števila sodnikov na število prebivalstva v določeni meri zavajajoča. Obstajajo namreč pomembne razlike v metodologiji poročanja med državami. "Slovenija poroča o številu vseh poklicnih sodnic in sodnikov, medtem ko druge države o sodnikih specializiranih sodišč ne poročajo, niti ne poročajo o drugih poklicih, na primer t. i. sodnih namestnikih, ki imajo podobna pooblastila kot redni sodniki. Poleg tega v tujini določena opravila, na primer zemljiška knjiga, sodni register ali celo izvršba, niso v domeni sodstva, kot je to v Sloveniji," so izpostavili v odzivu za STA.

Z uveljavitvijo novega družinskega zakonika bodo slovenska sodišča prihodnje leto prevzela tudi pomemben del pristojnosti, ki jih trenutno še izvajajo centri za socialno delo,so opozorili na ministrstvu in pojasnili, da je prav v tem kontekstu treba razumeti tudi podatek o deležu sredstev, ki ga Slovenija namenja tako sodstvu kot celotnemu pravosodju.

Podobno kot že poročilo vrhovnega sodišča je tudi Svet Evrope opozoril, da se zaostanki ne zmanjšujejo na kazenskem področju. "Učinkovitejše in hitrejše delovanje kazenskega pravosodja, s poudarkom na vseh deležnikih, katerih delo vpliva na stopnjo reševanja zadev na sodiščih" nameravajo na ministrstvu za pravosodje doseči tudi s spremembo zakona o kazenskem postopku, ki naj bi v parlamentarno proceduro prišel prihodnje leto.

Poročilo je po prepričanju ministrstva tudi odlično izhodišče za nadaljevanje priprav zakonodaje, ki ureja organizacijo sodniške in tožilske službe. V zvezi s tem so opozorili na vprašanja "optimalnosti trenutne sodniške in tožilske mreže ter ustreznosti vzvodov za doseganje enakomernejše obremenitve sodniškega in tožilskega kadra".

Svet Evrope je minuli teden objavil poročilo o pravosodnih sistemih v evropskih državah, tudi v Sloveniji. Poročilo ugotavlja, da Slovenija za pravosodni sistem namenja več sredstev od evropskega povprečja. Glede na podatke v poročilu ima Slovenija dvakrat več sodnikov na 100.000 prebivalcev od evropskega povprečja, hkrati pa ima dvakrat manj odvetnikov.

Ljubljana, 11. oktobra (STA) 

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar