IUS-INFO - Dnevne novice - Vlada danes predvidoma o izhodiščih za pogajanja za javni sektor
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

11.10.2018

Vlada danes predvidoma o izhodiščih za pogajanja za javni sektor

Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Vlada bo predvidoma danes sprejela izhodišča za pogovore z javnim sektorjem in pogajanja o stavkovnih zahtevah. Hkrati pa naj bi predlagala tudi ohranitev meje za denarno socialno pomoč in varstveni dodatek na trenutni ravni.

Izhodišča za pogovore z javnim sektorjem vlada potrebuje pred ponedeljkovim prvim srečanjem s sindikati javnega sektorja, med katerimi je več stavkajočih. V skladu s prakso iz preteklosti danes podrobnosti o finančnem okviru izhodišč še ne bodo javno znane, pač pa jih bodo bržkone v ponedeljek najprej predstavili sindikatom. Tudi premier Marjan Šarec je v sredo v Bruslju na novinarsko vprašanje odgovoril le, da se na pogajanja pripravljajo, a da o izhodiščih ne more govoriti, ker bi bila to "predaja že pred bojem".

Je pa že jasno, kakšna so pričakovanja sindikalne strani: nadaljevati tam, kjer so končali spomladi pred odstopom takratnega premierja Mira Cerarja, ko je bila vladna ponudba vredna 306 milijonov evrov v treh letih.

Minister za javno upravo Rudi Medved sicer pred 14 dnevi, ko je vlada imenovala pogajalsko skupino za dialog s sindikati javnega sektorja, ni mogel zagotoviti, da bo vlada ta sindikalna pričakovanja uresničila. Je pa vendarle dejal, da "bodo pogajanja nadaljevali in jih ne začeli na novo".

Pogajalsko skupino bo sicer vodil Peter Pogačar z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Vse strani pričakujejo, da bodo pogajanja zaključena hitro.

Vlada bo danes obravnavala tudi predlog sprememb zakona o socialno varstvenih prejemkih, s katerimi bi tudi po novem letu ohranili mejo socialne varnosti upravičencev do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka na trenutni ravni. Osnovni znesek minimalnega dohodka bi namreč ohranili pri 392,75 evra in se ta ne bi znižal, kot trenutno predvideva zakon. Zakonske spremembe naj bi vlada poslala v državni zbor s predlogom za obravnavo po skrajšanem postopku.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar