IUS-INFO - Dnevne novice - Zunanji minister z visoko komisarko ZN o stanju človekovih pravic v svetu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

11.10.2018

Zunanji minister z visoko komisarko ZN o stanju človekovih pravic v svetu

Bled, 10. oktobra (STA) - Zunanji minister Miro Cerar se je danes na Bledu sešel z novo visoko komisarko ZN za človekove pravice Michelle Bachelet. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, sta govorila predvsem o stanju človekovih pravic po svetu in vlogi Sveta ZN za človekove pravice v globalnih prizadevanjih za spoštovanje in promocijo človekovih pravic.

V pogovorih sta omenila tudi dobro sodelovanje med uradom visoke komisarke za človekove pravice in Slovenijo. Minister je visoki komisarki zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije njenemu delu ter jo povabil na Blejski strateški forum, ki bo septembra prihodnje leto.

Z visoko komisarko se je na delovnem kosilu sestala tudi državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Simona Leskovar. Predstavila je zunanjepolitične prioritete in aktivnosti Slovenije na področju človekovih pravic ter nacionalni napredek na področju spoštovanja in varovanja človekovih pravic v zadnjem letu. Pogovori so vključevali tudi vprašanja migracij, romske problematike in ratifikacije mednarodnih pogodb, so še sporočili z ministrstva.

Bacheletova, ki je bila predsednica Čila od leta 2014 do letošnjega marca, se je srečala tudi z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem, ki je v pogovoru dejal, da so človekove pravice temeljni postulat vsake demokratične države. Tega se po njegovih besedah na notranjem ministrstvu zelo dobro zavedajo, zato področju človekovih pravic pri svojem delu posvečajo posebno skrb in pozornost.

Visoka komisarka je dejala, da je Slovenija pomemben partner ZN na področju človekovih pravic, in izrazila željo po nadaljevanju dobrega sodelovanja, so sporočili z notranjega ministrstva.

Visoka komisarka, ki je mandat začela septembra, je danes v Ljubljani odprla posvet o delovanju Sveta ZN za človekove pravice, ki ga Slovenija gosti kot trenutno predsedujoča temu organu ZN.

Posvet je namenjen krepitvi dialoga in izgradnji zaupanja med sodelujočimi državami. Udeleženci se bodo med drugim dotaknili vprašanja večje učinkovitosti delovanja sveta, pričakovanj pred formalnim pregledom delovanja sveta v letu 2021 ter povezovanja različnih aktivnosti na področju človekovih pravic v okviru sistema ZN, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Udeležence je ob odprtju dogodka nagovorila državna sekretarka Simona Leskovar, ki je izpostavila slovensko zavezanost človekovim pravicam. Slovenija s koncem leta zaključuje aktualno članstvo v Svetu ZN za človekove pravice, a bo tudi v prihodnje kot država opazovalka ostala polno vpeta v njegovo delovanje. Pohvalila je delo in prizadevanja veleposlanika Šuca v vlogi predsednika sveta, ki je s svojo neomajno vnemo in zagnanostjo pripomogel k boljšemu delovanju sveta v letošnjem letu. Izrazila je pričakovanje, da bo posvet v Ljubljani spodbudil konstruktivne rešitve za krepitev delovanja sveta v prihodnje, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar