c S

Danilo Türk pričakuje zanimivo zasedanje VS ZN pod Trumpovim vodstvom

25.09.2018 09:43 New York, 25. septembra (STA) - Nekdanji predsednik republike Danilo Türk, ki se ob robu splošne razprave svetovnih voditeljev na začetku 73. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku udeležuje razgovorov v okviru Madridskega kluba nekdanjih predsednikov meni, da bo zasedanje Varnostnega sveta pod predsedstvom ameriškega predsednika Donalda Trumpa nekaj posebnega.

"Ena zanimivih izkušenj bo njegovo predsedovanje Varnostnemu svetu ZN, ker je predsednik Trump mož, ki se spozna na resničnostne šove. V Varnostnem svetu smo videli že marsikaj, ampak reality show predstave še ni bilo. Mogoče bo letos," je povedal Türk, ki je najpomembnejšemu organi svetovne organizacije pred dvema desetletjema dvakrat predsedoval, ko je bila Slovenija njegova članica.

Trump bo v sredo vodil zasedanje Varnostnega sveta na temo preprečevanja širjenja orožja za množično uničevanje. Želel je zasedanje o Iranu, vendar so ga zavezniki in svetovalci prepričali, da to ne bo dobro, ker bo preveč osamljen in so določili drugo temo, v okviru katere pa bo imel dovolj manevrskega prostora za kritike Irana.

Za Türka je sicer največji problem mednarodne diplomacije v tem, da so ZN in večstransko reševanje vprašanj odrinjeni na rob. "Po drugi strani pa v nobeni problematični situaciji ni vse problematično. To, da predsednik Trump prihaja v ZN in ima neka pričakovanja, je tudi priložnost. Spomnimo se, da je lansko leto zelo kritiziral Severno Korejo, kar je delovalo kot uvod v nekakšno vojaško obračunavanje. Letos bo drugače," je dejal Türk.

Ameriški predsednik na mednarodnem odru in doma zagovarja pomen suverenosti držav in ne vidi koristi v multilateralizmu razen, ko gre za vprašanja, ki se mu zdijo pomembna za ZDA. Nekdanji slovenski predsednik sicer Trumpu tega ne očita povsem.

"Državna suverenost ni bila nikoli odpravljena ali nepomembna. Tudi v času, ko se je veliko govorilo o globalizaciji, je bila osrednje torišče mednarodne organiziranosti. To se je podcenjevalo in predsednik Trump je dosegel, da se je začelo o tem bolj resno razmišljati."

Türk razmerje med suverenostjo in multilateralizmom vidi kot človeško bitje, ki potrebuje obe nogi. "Ena noga so suverene države, druga noga so mednarodne ustanove. Človek ne more biti dober športnik le z eno nogo. Mednarodna skupnost ne more dobro delovati, če bo imela le mednarodne ustanove. Obenem pa je potrebno zagotoviti, da bodo suverene države odgovorne do svojih ljudi in mednarodne skupnosti. Verjamem, da predsednik Trump o tem ne razmišlja. On razmišlja o svojih neposrednih potrebah, ampak poudarek na suverenosti je popolnoma pravilen, ker je bil v zadnjih letih zanemarjen," je dejal.

Sestanki v okvirju Madridskega kluba zadevajo dolgoročna vprašanja povezana z delovanjem kompleksnih družb, ki imajo različno etnično sestavo, ki so pod vplivom migracij in sprememb v političnem ravnovesju in podobno. Največ udeležencev je iz držav Latinske Amerike, pa tudi iz Evrope in Azije.

Türk obenem nadaljuje s svojim delom predsedujočega Globalnemu panelu o vodi, ki je svoje poročilo s priporočili podal. V letošnjem letu sta v ospredju vojne, ker napadi na vodno infrastrukturo postajajo vse večji problem.

"Unicef bo o tem novembra letos verjetno izdal posebno poročilo na to temo in bomo imeli s tem opravka v Varnostnem svetu. Druga tematika je vezana na ZN, kjer je 32 organizacijskih enot, ki se ukvarjajo z vodo in bo potrebno najti večjo koherentnost. Voda postaja čedalje bolj osrednje vprašanje, ni pa še institucionalnega odgovora in na tem moramo še delati," je dejal Türk.