c S

EU z ustanovo, s katero bi zaobšli sankcije ZDA proti Iranu

25.09.2018 08:27 New York, 25. septembra (STA) - Evropska unija bo za rešitev mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu vzpostavila ustanovo, s katero bi zaobšli sankcije ZDA proti Iranu, je v ponedeljek zvečer po lokalnem času v New Yorku napovedala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. Namero EU podpirata Rusija in Kitajska.

Kot je še povedala Mogherinijeva po srečanju podpisnic omenjenega sporazuma iz leta 2015, naj bi ustanovili namensko družbo, t.i. Special Purpose Vehicle (SPV) za "zakonite finančne transakcije" z Iranom, ki bo evropskim podjetjem omogočala, da bodo lahko nadaljevala poslovanje z Iranom.

Udeleženci newyorškega sestanka, poleg Mogherinijeve še predstavniki Velike Britanije, Francije, Nemčije, Rusije in Kitajske ter Irana, so se ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku tudi strinjali, da Iran v celoti izpolnjuje svoje obveznosti iz sporazuma.

Prek SPV se bodo poleg običajnih finančnih kanalov odvijal plačilni promet evropskih podjetij s Teheranom. Na tak način naj bi se izognili, da bi bile banke, prek katerih so se doslej odvijale tovrstne transakcije, same cilj ameriških sankcij.

Kot je še dejala Mogherinijeva, bodo z ustanovitvijo namenske družbe za nadaljnje poslovanje z Iranom rešili mednarodni sporazum. "To je v mednarodnem interesu," je še dejala.

Predsednik ZDA je maja letos obelodanil enostranski odstop ZDA od sporazuma in hkrati uvedel gospodarske sankcije proti Iranu. V začetku novembra naj bi sledil nov sklop sankcij, s katerimi naj bi ZDA zaustavile iranski izvoz nafte. Ameriški ukrepi veljajo tudi za podjetja tretjih držav, ki poslujejo z Iranom, med njimi so številna evropska podjetja.