c S

Panama sprožila postopek za odvzem registracije ladji Aquarius 2

24.09.2018 15:58 Rim/Pariz, 24. septembra (STA) - Panama je ob koncu minulega tedna sprožila postopek za odvzem registracije ladji, ki sodeluje pri reševanju beguncev in migrantov iz Sredozemskega morja, Aquarius 2. Človekoljubne organizacije so njeno odločitev ostro obsodile.

"Napoved obsoja na stotine moških, žensk in otrok, ki se v obupu poskušajo zateči na varno, na grob v morju," so na Twitterju objavili Zdravniki brez meja. Organizacija SOS Medirerranea je vlade držav članic Evropske unije pozvala, naj posredujejo v korist Aquariusa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je medtem zanikal, da naj bi Italija pritiskala na Panamo.

Aquarius 2 je v nedeljo pred obalo Libije iz Sredozemskega morja rešila več migrantov. Zaenkrat sicer ni znano, kam jih bo lahko odpeljala. Pristojne panamske oblasti so namreč minuli konec tedna sprožile postopek za izbris ladje Aquarius 2, nekoč Aquarius, iz panamskega ladijskega registra. Kot so pojasnili v Panami, obstajajo navedbe, da je ladja kršila mednarodne pravne predpise v povezavi z migranti in begunci.

Najpomembnejše pritožbe so prišle s strani italijanskih oblasti, ki navajajo, da se je kapitan ladje upiral, da bi begunce odpeljal tja, od koder so prišli.

Salvini vse od nastopa nove italijanske vlade junija letos zasleduje ničelno toleranco do migrantov, ki želijo s čolni nezakonito doseči italijansko obalo. Minister iz vrst italijanske desne Lige si prizadeva tudi za kazensko ovadbo tistih, ki prispevajo k nezakonitim migracijam. Sam je sicer zanikal, da bi kakorkoli pritiskal na Panamo. "Ne poznam niti njene klicne številke," je utemeljil, še poroča dpa.

Medtem so pritiske Italije ostro obsodili pri evropski politični skupini socialistov in demokratov (S&D), češ da je to nečloveško, neodgovorno in sramotno dejanje.

Evropa ne more biti več prepuščena na milost in nemilost krutosti Salvinija ali madžarskega premierja Viktorja Orbana, so sporočili iz politične skupine. Pozvali so k oblikovanju skupnih in učinkovitih mednarodnih pravil iskanja in reševanja v Sredozemskem morju, h katerim bodo prispevale vse države članice. "Edina pot naprej je deljenje odgovornosti, ne pa širjenje neodgovornosti," so dodali.