c S

Kandidat za guvernerja Dolenc se bo javno predstavil

24.09.2018 08:55 Ljubljana, 24. septembra (STA) - Kandidat za guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc se bo predstavil na javni predstavitvi, ki jo pripravlja predsednik države Borut Pahor. Čeprav Dolenc po predhodnih usklajevanjih v DZ ne uživa zadostne podpore, Pahor ocenjuje, da izpolnjuje visoke strokovne kriterije in vzbuja zaupanje za opravljanje te funkcije.

Viceguverner Dolenc po odhodu Boštjana Jazbeca z mesta guvernerja Banke Slovenije opravlja funkcijo namestnika guvernerja in svet Banke Slovenije tudi vodi. Po usklajevanjih Pahorja in vodij poslanskih skupin se je pokazalo, da skupaj z viceguvernerjem Markom Bošnjakom, ki se je prav tako odzval na razpis za guvernerja, v DZ uživa največ podpore, a nihče od njiju nima zagotovljenih potrebnih 46 glasov.

Pahor se je ob tem, da politika v dovoljšnji meri ne podpira tudi kakšnega drugega kandidata, ki bi ga lahko predlagal, odločil, da predlaga Dolenca. K temu ga napotuje zakon o Banki Slovenije, po katerem ob sedanjih petih kandidaturah strokovnjakov mora predlagati kandidata, ne glede na razplet postopka glede imenovanja nove vlade.

Ocenil je, da bo Dolenc "po prepričljivi javni predstavitvi utegnil dobiti potrebno podporo v DZ". Dolenc je bil po posvetovanjih druga izbira LMŠ, enako sta zagovarjala poslanca narodnih skupnosti. V SMC, SD in SNS so ga podpirali, izrazito proti njemu so bili v Levici, v SDS niso podprli nikogar, medtem ko se v SAB in NSi niso opredelili.