IUS-INFO - Dnevne novice - Na srečanju predsednikov skupine Arraiolos danes o prihodnosti EU
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

14.9.2018

Na srečanju predsednikov skupine Arraiolos danes o prihodnosti EU

Riga, 14. septembra (STA) - V Rigi se je danes sklenilo dvodnevno srečanje predsednikov 13 evropskih držav, zbranih v neformalni skupini Arraiolos, ki se ga je udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Predsedniki so v današnjem delu zasedanja razpravljali o prihodnosti Evrope in EU, tudi v luči izstopa Velike Britanije iz EU.

Pahor je na zasedanju z naslovom "Prihodnost Evrope: po sto letih (od prve svetovne vojne)" dejal, da ima sanje. "Te sanje so združene države Evrope. Vem, da se to ne bo zgodilo v naslednjih petih ali desetih letih, vendar pa močno upam, da se to utegne zgoditi v naslednjih 30 ali 50 letih," je povedal.

"Če želimo enkrat priti do take Evrope, ki bo bistveno bolj povezana in učinkovita in se bo sposobna spopasti z izzivi 21. stoletja in prihodnosti v globalnem svetu, potem moramo ukrepati zdaj," je poudaril Pahor.

"Vidimo, da se povezujejo tisti, ki vidijo v več Evrope več nevarnosti," je opozoril, medtem ko sam vidi v bolj povezani Evropi več varnosti.

Spomnil je, da je sopodpisnik ljubljanske listine za nov ustavni proces v Evropski uniji. "Ne mislim, da je ustavni proces možen jutri, vendar pa (...) bo slej ali prej nastopil čas, ko bo Evropa potrebovala novo ustavo, ki bo omogočila večjo enotnost in tudi njeno večjo učinkovitost," je svoj nastop povzel predsednik.

Predsedniki držav skupine Arraiolos, ki se sestajajo enkrat letno in razpravljajo o pomembnih političnih vprašanjih, so prvi dan srečanja na zasedanju z naslovom "Graditev odpornosti družbe: od trde do mehke varnosti" spregovorili o večplastnih izzivih, ki znatno vplivajo na varnostno okolje v naglo spreminjajočem se evropskem in mednarodnem okolju. Izmenjali so poglede na različne izzive in grožnje mednarodnemu miru in varnosti, tudi v kontekstu digitalnih informacijskih tehnologij in medijev.

Pahor je v svojem nastopu izpostavil potrebo po dialogu in iskanju rešitev za vse probleme po mirni poti. Vprašal se je, kje so v demokratični družbi meje tolerance. Poudaril je, da ni mogoče arbitrarno določiti, kaj je lahko dovoljeno in kaj ne, temveč so pravice in dolžnosti lahko določene le z ustavo in zakoni. V mednarodni skupnosti pa so pravice in dolžnosti omejene z mednarodnim pravom, so sporočili iz predsednikova urada.

Ob robu zasedanja je imel predsednik republike več kratkih pogovorov s svojimi kolegi. Na uradni obisk v Slovenijo je povabil finskega predsednika Saulija Niinista in portugalskega predsednika Marcela Rebela de Souso, kar sta oba z veseljem sprejela.

Sestal se je tudi z grškim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom, s katerim sta govorila predvsem o prihodnosti Evropske unije. Spregovorila sta tudi o drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih, med drugim o odnosih med EU in Turčijo. Pahor je z veseljem sprejel vabilo grškega predsednika na uradni obisk Aten, predvidoma konec leta.

Predsednik je pred začetkom srečanja v Rigi obiskal vojaško bazo v Adažiju, kjer v okviru misije zveze Nato Okrepljena prednja prisotnost deluje tudi kontingent Slovenske vojske. Tam se je srečal s poveljstvom bojne skupine in slovenskimi vojaki. V misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji sodeluje 50 pripadnikov slovenske vojske.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar