IUS-INFO - Dnevne novice - Orban prepričan, da sankcij EU na koncu ne bo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

14.9.2018

Orban prepričan, da sankcij EU na koncu ne bo

Budimpešta, 14. septembra (STA) - Madžarski premier Viktor Orban je prepričan, da odločitev Evropskega parlamenta, ki je v sredo proti Madžarski sprožil postopek zaradi kršitve temeljnih evropskih pravic, za to državo ne predstavlja "nobene nevarnosti". Napovedal je tudi, da bo Budimpešta v ponedeljek odločila, na kakšen način bo izpodbijala veljavnost glasovanja.

Glede tega, da Budimpešti grozi nevarnost odvzema glasovalnih pravic v EU, je Orban v današnjem pogovoru za madžarski javni radio samo zamahnil z roko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Gre za postopek, na koncu katerega ni nobenih sankcij, nobene nevarnosti ni," je dejal in pri tem spomnil na leta 2013 sprejeto poročilo, v katerem je Evropski parlament obsodil sporne spremembe madžarske ustave. Takrat "se ni zgodilo nič, tudi tokrat bo tako", je prepričan madžarski premier.

Orban je v sredo, ko je Evropski parlament prvič v zgodovini začel postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU, katerega skrajni ukrep bi bil odvzem glasovalnih pravic Budimpešti, doživel enega redkih porazov, piše AFP.

Poljska in Češka sta že napovedali, da bosta blokirali vsakršne sankcije proti Madžarski.

Orban je sicer sredino glasovanje evropskih poslancev označil kot poskus oslabitve Madžarske, ki je "simbol upora proti migracijam".

Obtožil je nemško kanclerko Angelo Merkel, da želi nadomestiti madžarsko mejno stražo s "plačanci, ki jih pošilja Bruselj", in dodal, da se bo "naslednja bitka" bila glede pravic držav članic, da branijo svoje meje.

Ta bitka se bo po njegovih besedah začela naslednji teden v Salzburgu, kjer bodo migracije in varnost na mejah glavna tema neformalnega zasedanja notranjih ministrov EU.

V pogovoru za madžarski radio je Orban tudi napovedal, da bo Budimpešta v ponedeljek odločila, na kakšen način bo izpodbijala glasovanje Evropskega parlamenta.

Poročilo o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem so evropski poslanci sprejeli s 448 glasovi proti 197, 48 se jih je vzdržalo. Budimpešta vztraja, da bi bilo pri ugotavljanju dvotretjinske podpore, ki je potrebna za sprožitev 7. člena, treba upoštevati tudi vzdržane poslanske glasove, zato glasovanje po njenem prepričanju ni veljavno.

Orban je Evropski parlament obtožil "očitnega kršenja lastnih pravil", s čimer je "z moralnega stališča izgubil še zadnje drobtinice spoštovanja". Potrebujemo drugačen parlament in drugačno prihodnost," je dejal in napovedal, da bodo evropske parlamentarne volitve maja prihodnje leto končale to, kar sam imenuje "proimigrantska večina v parlamentu".

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar