IUS-INFO - Dnevne novice - Moskva omilila poročilo ZN o Severni Koreji
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

14.9.2018

Moskva omilila poročilo ZN o Severni Koreji

New York, 14. septembra (STA) - Rusija je dosegla umik več odstavkov iz poročila Združenih narodov o spoštovanju sankcij proti Severni Koreji, ki so govorili o ruski trgovini z nafto s to državo. S tem so Rusi močno razjezili Američane, ki kritizirajo tudi odbor ZN za sankcije, da se je vdal pritiskom.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na diplomatske vire, je Rusija konec avgusta zaustavila objavo poročila posebnega odbora Varnostnega sveta ZN, ki nadzira izvajanje sankcij, ker se ni strinjala z ugotovitvami, da je Severna Koreja že presegla kvoto za uvoz nafte za leto 2018.

Zaradi tega so ZDA zahtevale sankcije proti dvema ruskima naftnima podjetjema in šestim njihovim ladjam, s katerimi so tovorili nafto v Severno Korejo. A tudi to naj bi Rusi preprečili.

Ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley je zaradi tovrstnega vmešavanja Rusije v poročilo sankcijskega odbora ostro protestirala. "Rusiji se ne sme dovoliti, da popravlja in ovira neodvisna poročila ZN o sankcijah proti Severni Koreji, zgolj zato, ker ji ni všeč, kaj tam piše," je dejala.

Kritizirala pa je tudi sankcijski odbor, ki da se je "vdal ruskemu pritisku". "To je nevaren presedan in madež na delu, ki ga opravlja ta odbor". Pozvala je še, da odbor objavi prvotno verzijo poročila, pripravljeno v začetku avgusta.

ZDA so sicer že julija zahtevale, da se končajo vse pošiljke nafte Severni Koreji, ker da je že dosegla kvoto, ki jo je lani določil Varnostni svet, ko je zaostril sankcije zaradi severnokorejskega jedrskega in raketnega programa. Satelitski posnetki naj bi namreč dokazovali, da je Severna Koreja izvajala prenos nafte kar na morju iz ladje na ladjo.

Prvotno poročilo sankcijskega odbora je vsebovalo tudi imena ruskih ladij in drugih subjektov, ki so kršili sankcije ZN. S tem bi lahko sankcije doletele tudi njih.

A Rusija je to besedilo zablokirala, ker da je temeljilo le na ameriških informacijah, ni pa upoštevalo ruskih analiz, še navaja AFP.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar