c S

Avstrija z opravičilom za dvom v homoseksualnost prosilca za azil

17.08.2018 13:38 Dunaj, 17. avgusta (STA) - Avstrijski urad za zunanje zadeve in azil se je danes opravičil, ker je eden izmed uslužbencev zavrnil dodelitev statusa begunca 18-letnemu istospolno usmerjenemu Afganistancu, češ da se v zadostni meri ne obnaša kot homoseksualec in da zato njegovo življenje v domovini ni ogroženo.

Avstrijski uslužbenec je v pisni zavrniti prošnje za azil zapisal, da se je Afganistanec med bivanjem v Avstriji večkrat sprl z drugimi mladostniki. "To pomeni, da imaš stopnjo agresije, ki je ni pričakovati od homoseksualca," je Afganistancu pojasnil v dokumentu, ki ga je nato ta teden objavil nemški tednik Falter.

Avstrijca je zmotilo tudi, da prosilec za azil nima prijateljev. "Ali niste homoseksualci družabna bitja?" je vprašal.

Svojo odločitev je nato sklenil s tem, da 18-letnik ni homoseksualec in se mu zato v primeru vrnitve v domovino "ni treba ničesar bati".

Afganistanec se je na zavrnitev prošnje pritožil.

Zvezni urad je v izjavi sporočil, da je bil uslužbenec zaradi več problematičnih odločitev že maja premeščen na drugo delovno mesto. Dodali so še, da "obžalujejo neustrezen jezik v odločitvi zaposlenega".

Skupina Qeer Base, ki pomaga istospolno usmerjenim prosilcem za azil, je sicer opozorila, da zavrnitev prošnje mladega Afganistanca ni osamljen primer. V intervjujih avstrijskih oblasti s prosilci za azil naj bi bili namreč priča že več podobnim primerom. "Uradniki redno postavljajo vprašanja, ki mejijo na neprimerno," so opozorili.