c S

Poljski predsednik zavrnil podpis zakona o evropskih volitvah

16.08.2018 15:22 Varšava, 16. avgusta (STA) - Poljski predsednik Andrzej Duda je danes dal veto na spremembo poljskega zakona o volitvah v Evropski parlament, ki bi uvedla 16,5 odstotni volilni prag in s tem predstavnikom manjših strank onemogočila izvolitev.

"Zavračam podpis in zakon pošiljam nazaj v parlament, da ga ponovno preuči," je na poljski javni televiziji povedal Duda. "Amandma bi večini prebivalstva onemogočil, da bi imeli predstavnika v Evropskem parlamentu," je poudaril, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremembo zakonodaje, ki jo je vložila vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS), je parlament potrdil pretekli mesec. Da bi začela veljati, je bil potreben samo še predsednikov podpis.

V PiS trdijo, da bi z reformo poenostavili trenuten zapleten volilni sistem in okrepili zastopanost manj poseljenih območij. Opozicija pa trdi, da želi vladajoča stranka s tem zakonom na evropskih volitvah prihodnje leto povečati število svojih evropskih poslancev.

Po navedbah strokovnjakov v poljskem senatu bi morale stranke za izvolitev potrebovale 16,5 odstotka glasov. To bi zagotovo lahko dosegli zgolj PiS in opozicijska liberalna Državljanska platforma (PO). Glede na zadnje raziskave javnega mnenja bi PiS osvojila 40 odstotkov glasov, PO pa 26. Drugim strankam ankete napovedujejo manj kot deset odstotkov.