c S

Na Sočergi ustavili Hrvata, ki ga iščejo z evropskim nalogom za prijetje

16.08.2018 14:43 Koper, 16. avgusta (STA) - Na mejnem prehodu Sočerga so v ponedeljek zjutraj obravnavali 65-letnega Hrvata, ki mu je na Hrvaškem izrečen ukrep obvezne vsakodnevne zglasitve na policijski postaji v kraju bivanja, zanj pa je razpisan tudi evropski nalog za prijetje, ki ga je izdalo sodišče v Padovi. Preiskovala sodnica je zanj odredila pripor.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Koper, se je 65-letni državljan Hrvaške v ponedeljek ob 7. uri zjutraj na mednarodni mejni prehod Sočerga pripeljal z osebnim avtomobilom znamke Audi, nemških registrskih tablic.

Hrvaški varnostni organi so v postopku izstopa iz Hrvaške, ki ga izvajajo v okviru skupne mejne kontrole, ugotovili, da je moškemu pristojno sodišče v Pulju z namenom zagotovitve prisotnosti na ozemlju Hrvaške odvzelo potni list in izreklo ukrep obvezne vsakodnevne zglasitve na pristojni policijski postaji po kraju bivanja. Niso pa mu odvzeli osebne izkaznice, ki je veljaven dokument za prestop državne meje.

Po zaključenem postopku izstopa iz Hrvaške pa so nato v postopku vstopne mejne kontrole v Slovenijo slovenski policisti ugotovili še, da je zanj razpisan evropski nalog za prijetje, ki ga je izdalo italijansko sodišče v Padovi, in sicer zaradi kaznivega dejanja mednarodnega hudodelskega združevanja, za kar je v Italiji zagrožena zaporna kazen do sedem let, in kaznivega dejanja pranja denarja, za kar je v Italiji zagroženo do 12 let zapora. Skupno mu torej grozi 19 let zapora.

Med postopkom je Hrvat zapustil svoj osebni avtomobil in hotel peš pobegniti proti Hrvaški, vendar so ga policisti prijeli in mu odvzeli prostost. V skladu z veljavno zakonodajo so ga privedli na zaslišanje k preiskovalni sodnici v Kopru. V sodni dvorani je zaigral slabost, vendar je zdravniško osebje nujne medicinske pomoči ugotovilo, da je zdrav in sposoben za nadaljevanje postopkov. Preiskovalna sodnica je tako do odločitve o nadaljnjih postopkih zanj odredila pripor.