c S

Turški finančni minister bo miril finančne vlagatelje

16.08.2018 14:23 Istanbul, 16. avgusta (STA) - Turški finančni minister Berat Albayrak, sicer zet predsednika države Recepa Tayyipa Erdogana, bo danes popoldne v telekonferenci miril finančne vlagatelje, ki so že pred časom izgubili zaupanje v turško liro, v zadnjih dneh pa se je kriza le še zaostrila. Tečaj turške valute se je danes sicer dodatno stabiliziral.

Albayrak, mož Erdoganove najstarejše hčerke Esre, ki ga je vse bolj avtoritarni turški voditelj na mesto finančnega ministra ob številnih pomislekih mednarodne javnosti imenoval v začetku julija, je že v petek na vrhuncu najnovejšega napada valutnih trgov na liro skušal pomiriti vlagatelje.

V govoru je predstavil obrise "novega gospodarskega modela" za državo med Evropo in Azijo in med drugim napovedal, da bodo v Ankari zagotavljali neodvisnost centralne banke pri izvajanju denarne politike ter da bo država z zaostrovanjem tako denarne kot fiskalne politike vzela nekaj vetra iz jader še vedno hitro rastočega gospodarstva ter obrzdala inflacijo, ki se je začela približevati 20 odstotkom.

A v petek ni bil ravno jasen, poleg tega pa je zaradi spora v zvezi z ameriškim pastorjem Andrewom Brunsonom, ki ga v Turčiji obtožujejo podpore terorizmu in je tam v hišnem priporu, prišlo še do zaostrovanja na liniji med Ankaro in Washingtonom, kjer pa sta glavno vlogo igrala oba predsednika, Erdogan in Donald Trump. Med drugim so ZDA uvedle višje carine na jeklo in aluminij iz Turčije, ta pa je odgovorila z dvigom carin na nekatere ameriške izdelke.

Napad trgov na liro se je tako nadaljeval, vrednost valute pa je dno dosegla v ponedeljek pri 7,24 lire za dolar in 8,12 lire za evro.

Tokrat bo Albayrak, ki je v le treh letih skozi različne vladne funkcije ob spremljavi kritik glede nepotizma napredoval v najožji krog Erdoganovih političnih zaupnikov in s tem najmočnejših ljudi v 80-milijonski državi, skušal popraviti petkov vtis.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij je bilo v sredo zvečer za telekonferenco, ki bo potekala ob 15. uri po srednjeevropskem času, prijavljenih skoraj 4000 vlagateljev, večinoma iz ZDA, Evrope in Bližnjega vzhoda.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na neimenovan evropski diplomatski vir, je to zadnja priložnost, da Albayrak dokaže, da "razume, kaj se dogaja, da se zna ustrezno odzvati in da ima kaj vpliva na Erdogana", ki velja za zelo samosvojega voditelja.

Tečaj turške lire se je sicer ob napovedi nekaterih ukrepov centralne banke za okrepitev finančne stabilnosti in zagotovitev likvidnosti na trgu, pa tudi ob sredini napovedi Katarja, da bo ta bogata zalivska država v bližnji prihodnosti v Turčijo usmerila za okoli 15 milijard dolarjev tujih neposrednih investicij, nekoliko okrepil. Trenutno je tečaj lire pri okoli 5,7 lire za dolar in 6,5 lire za evro.