c S

Naredil bom vse, da preprečim slikanje in podpisovanja glasovnic

14.08.2018 12:55 Ljubljana, 14. avgusta (STA) - Aktualni predsednik DZ Matej Tonin je danes izrecno opozoril vodje poslanskih skupin, da morebitno podpisovanje, označevanje ali slikanje glasovnic pri volitvah predsednika vlade pomeni kršitev nekaterih členov ustave in kazenskega zakonika. "Kot predsednik DZ se bom poslužil vseh pristojnosti, da tovrstno prakso preprečim," je poudaril Tonin.

S tem se je Tonin odzval na izjavo predsednika LMŠ Marjana Šarca za Sobotno prilogo Dela, kjer je dejal, da je svojim poslancem rekel, naj glasovnico fotografirajo za svojo morebitno potrebo oz. za lastno evidenco, če bi namreč kdaj kdo dvomil o njih. Če se morda glasovanje ne bi izšlo, kot predvidevajo, torej da bi bilo glasov na tajnem glasovanju manj, kot so načrtovali, ali če morda ne bo prišlo do Šarčeve izvolitve, je dejal Šarec.

"Nikakor pa ne bom zahteval, da mi te fotografije kažejo, saj bi bilo to nedemokratično. Nekaj takega mi želijo naprtiti mediji z desnega političnega pola, ki pa očitno sodijo po drugih izkušnjah," je za Delo še dejal Šarec.

Tonin je sicer danes opozoril, da morebitno podpisovanje, označevanje ali slikanje glasovnic pri volitvah predsednika vlade pomeni kršitev členov ustave, ki določajo tajnost volitev pri volitvah predsednika vlade, svobodni mandat poslanca in zagotavljajo svobodno volilno pravico. Po njegovih besedah pa pomeni tudi kršitev člena kazenska zakonika, ki opredeljuje kaznivo dejanje kršitve tajnosti glasovanja.

Ob tem je Tonin opozoril še, da zaradi kršitve ustave lahko pride do razveljavitve izvolitve predsednika vlade v postopku sodnega varstva.

Tonin je spomnil tudi na prakso, ki se je zgodila v Nemčiji, ko so poslanci pri volitvah kanclerke slikali svoje glasovnice in jih objavljali na socialnih omrežjih, predsednik parlamenta pa je to prakso takrat najostreje kaznoval s finančno kaznijo poslancev.

"Poslanci imajo ustavno in pa zakonsko zagotovljene pravice, kot predsednik DZ pa sem dolžan te pravice tudi braniti," je poudaril Tonin in dodal, da bo kot predsednik DZ uporabil vse pristojnosti, ki jih ima, da tovrstno prakso prepreči.

Sicer pa so v današnji izdaji časnika Delo osvetlili tudi prejšnje primere nadzora nad glasovanjem poslancev. Ciril Ribičič je v svoji knjigi o parlamentarnem desetletju popisal množico načinov nezakonitega nadzora nad poslanskim glasovanjem, ki naj bi bilo tajno. Med drugim so morali poslanci tako strankarskim kolegom pokazati, kako se je glasovalo, glasovalo se je v dvojicah, trojicah, glasovnice so bile označene, podpisane, prepognjene.

SDS pa je na primer imela celo svojega nadzornika, ki je s parlamentarne galerije s teleobjektivom posnel vsakega poslanca, ki je omogočil, da jo je nadzornik z daljave posnel, navaja Delo. "Naša glasovanja je stranka vseskozi nadzorovala," pa pritrjuje nekdanji poslanec SDS Ivo Hvalica, čeprav so po njegovih besedah to počele prav vse stranke, a tega razumljivo nihče noče priznati, še piše današnje Delo.