c S

V Nemčiji zahtevajo pojasnila zaradi posilstva s strani predkaznovanega prosilca za azil

14.08.2018 14:54 Hamburg/Berlin, 14. avgusta (STA) - Nemški Hamburg je pretreslo nasilno dejanje, ko naj bi v soboto 30-letni Afganistanec s kazensko kartoteko posilil 14-letnico. Dogodek je razburil nemško javnost in sedaj tudi poslance, saj bi moral biti storilec po poročanju medijev dejansko že izgnan. Več poslancev bundestaga je terjalo pojasnila.

Štirinajstletnico naj bi domnevni storilec, ki je trenutno v preiskovalnem zaporu, posilil v soboto zjutraj na vhodu v poslopje na ulici v središču Hamburga, ki tamkajšnjo železniško postajo povezuje z mestno hišo.

Močno alkoholizirani moški naj bi pred tem dekle na železniški postaji nagovoril in ji nato sledil. Po dejanju naj bi dekletu sledil v podzemno železnico, vse dokler ni na eni izmed postaj zaprosila za pomoč. Tam je policija moškega tudi prijela, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

"Kako je bil lahko domnevni posiljevalec kljub dolgemu seznamu kaznivih dejanj sploh na prostosti in ne že dolgo v zaporu, mi je popolnoma nerazumljivo," je za današnjo izdajo časnik Bild komentiral poslanec iz vrst vladajočih krščanskih demokratov Christoph de Vries.

"Potrebujemo sodišča, ki bodo za večkratne storilce odredila zaporne kazni, sicer bo vladavina prava izgubila verodostojnost," je dodal. Pristojne oblasti v Hamburgu pa bi morale pojasniti, kako to, da storilec, ki so mu po poročanju časnika Bild zavrnili prošnjo za azil, že dolgo nazaj ni bil izgnan.

De Vriesov strankarski koleg Patrick Sensburg je medtem poudaril, da bi moralo pravosodje v primeru večkratnih storilcev kaznivih dejanj, za katere je v Nemčiji v teku azilni postopek ali pa so jim azil že zavrnili, sprejeti ostrejše, ne blažje ukrepe.

Poslanec Zelenih Konstantin von Notz je medtem terjal, da se primer pred ukrepanje najprej razjasni. "Pravosodje mora ta primer jasno preučiti. A posamičnih primerov, kot je ta, ne bi smeli zlorabljati za ustvarjanje ozračja, uperjenega proti iskalcem mednarodne zaščite oz. tujcem," je povedal za Bild.