c S

FBI odpustil agenta v središču ruske afere

14.08.2018 07:28 Washington, 13. avgusta (STA) - Namestnik direktorja FBI David Bowdich je v petek odpustil agenta Petra Strzoka, ki je pred volitvami 2016 izražal nasprotovanje kandidatu Donaldu Trumpu in je bil del preiskave ruskega vpletanja v volitve. Strzok je svoji ljubimki iz pravosodnega ministrstva poslal sporočilo z zagotovilom, da ne bodo dovolili Trumpove zmage.

Strzok je na kongresnem zaslišanju zatrdil, da je s tem mislil na volivce oziroma Američane, ne pa na neke neobstoječe temne sile znotraj FBI, ki bi aktivno delale na tem, da Trumpu preprečijo volilno zmago proti demokratki Hillary Clinton. Trumpova stran Strzoka in njegove besede z javno-mnenjskega vidika uspešno izkorišča za napade na preiskavo posebnega tožilca Roberta Muellerja.

Mueller je Strzoka lani odstranil od preiskave takoj, ko je izvedel, da se je agent kompromitiral z izražanjem svojega mnenja, vendar pa takšne zadeve ponavadi niso razlog, da človek v ZDA ostane brez zaposlitve v državni upravi. Za tovrsten prekršek je ponavadi predviden ukor ali kakšen drug administrativni ukrep.

Vodstvo FBI je za Strzoka uvodoma po koncu preiskave o njegovih postopkih priporočilo znižanje položaja in 60 dni prisilnega neplačanega dopusta. Že to bi bila ostra kazen, glede na to, da agentu niso dokazali, da bi kakor koli aktivno posegal v volilni proces. Takšno prepričanje je izrazil tudi Strzokov odvetnik Aitan Goelman, ki je dejal, da je kazen izven okvirjev normalnih disciplinskih postopkov za agente FBI.

Strzok je pravnici ministrstva Lisi Page, ki se je prav tako držala za glavo ob misli na možnost volilne zmage Donalda Trumpa, pošiljal sporočila, v katerih je izražal podobno mnenje, enkrat pa jo je skušal potolažiti z zapisom, da bodo Trumpa ustavili. Ostalo je pri besedah, saj je bil Strzok leta 2016 med preiskovalci ruskega vpletanja v ameriške volitve, vendar informacija o obstoju oziroma poteku preiskave ni prišla v javnost.

FBI pod vodstvom Jamesa Comeyja je bil zelo uspešen pri skrivanju dejstva, da poteka preiskava o morebitnem sodelovanju ljudi iz Trumpove kampanje z Rusi. Javnost je zanjo izvedela šele po volitvah.

Objava informacije o tem pred volitvami bi lahko vplivala nanje podobno, kot je vplivalo obnašanje Comeyja, ki je ponovno odprl preiskavo elektronske pošte Hillary Clinton in o tem obvestil kongresne republikance tik pred volitvami, ker so v New Yorku odkrili kopije te že pregledane pošte na prenosnem računalniku moža sodelavke Hillary Clinton.