c S

Tožilstvo sklenilo predstavitev primera proti Paulu Manafortu

14.08.2018 07:41 Alexandria, 14. avgusta (STA) - Tožilci posebnega preiskovalca ruskega vpletanja v ameriške volitve Roberta Muellerja so v ponedeljek sklenili predstavitev primera proti Paulu Manafortu, nekdanjemu šefu predsedniške kampanje Donalda Trumpa, ki mu v Alexandrii pri Washingtonu sodijo zaradi davčnih utaj in bančnih prevar.

Porotniki so dva tedna poslušali izpovedi prič o tem, kako je Manafort skrival milijone dolarjev, ki jih je dobil s svojim delom za vlado nekdanjega predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča, obenem pa si financiral življenje na visoki nogi. Slišali so tudi, kako je potem, ko je Janukoviča ljudstvo strmoglavilo in se je finančna pipica zaprla, prinašal okrog ameriške banke za posojila.

Glavna priča je bil nekdanji Manafortov namestnik v Trumpovi kampanji in poslovni partner Rick Gates, ki se je s tožilstvom pogodil za nižjo kazen v zameno za pričanje proti šefu. Manafortovi odvetniki bodo v prihodnjih dneh nadaljevali z napadi na Gatesovo kredibilnost in mu bodo skušali naprtiti vso odgovornost za Manafortova dejanja. Doslej so ga že obtožili, da je prevarant in lažnivec, ki je varal tudi svojo ženo.

Čeprav so ga tožilci ujeli med preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve, pa proces v Alexandrii tega ne zadeva. Mueller ima sicer pooblastila, da preganja vsa kazniva dejanja, na katere naleti med preiskavo ruske afere. Manafortu bodo sodili ponovno jeseni in sicer zato, ker je v ZDA deloval kot agent ukrajinske vlade brez potrebne registracije.

Tam bo morda več besede o njegovih zvezah z Rusi. Opazovalci to sklepajo zato, ker tožilci Gatesa še niso povsem izrabili in je na voljo za nov proces proti Manafortu, morda pa še za kaj drugega, saj so tožilci med procesom v Alexandrii priznali, da sodeluje še naprej. Niso pa povedali, pri čem sodeluje.

Trump je proces proti Manafortu večkrat omenil na Twitterju in potarnal, da z obtoženim ravnajo huje kot z gangsterjem Alom Caponeom. Redno tudi napada celotno preiskavo ruske afere, ki jo opredeljuje kot lov na čarovnice ter delo jeznih demokratov, čeprav je Mueller republikanec oziroma je to vsaj bil do pojava Trumpa.